Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο διαδικτυακό Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής – και όχι άδικα. Για πρώτη φορά μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία του κόμματος, η Φώφη Γεννηματά και η εσωκομματική αντιπολίτευση θα βρίσκονταν σε επίσημη πολιτική διαδικασία. Ενα μικρό τζαρτζάρισμα ήταν μάλλον αναμενόμενο, όμως για άλλη μια φορά οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν.

Η Γεννηματά επέλεξε να σκιαγραφήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως «δεν θα γίνει συμπλήρωμα» για τη δημιουργία κυβέρνησης. Οι αναφορές της στις εκλογές του επόμενου φθινοπώρου ήταν ελάχιστες και χωρίς συγκεκριμένο αποδέκτη, ενώ τόσο ο Λοβέρδος όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους – ο πρώτος, μάλιστα, στη σύντομη παρέμβασή του δεν έκανε καμιά αναφορά σε εσωτερικά ζητήματα. Τα περισσότερα σχόλια για την εσωστρέφεια έγιναν από άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που τόνισαν πως πρέπει να μπουν στην άκρη οι «προσωπικές ατζέντες» το επόμενο διάστημα. «Θα είναι ωφέλιμο για όλους να μεγαλώσουμε», σχολίασε σχετικά ο διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης.

Με σκληρή κριτική τόσο στην πλευρά της ΝΔ όσο και στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Γεννηματά έκανε λόγο για προσωπεία που πέφτουν, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης «βγάζει τη μάσκα του μεταρρυθμιστή» και ο Αλέξης Τσίπρας «αυτή του σοσιαλδημοκράτη». Ακριβώς επειδή τα δύο κόμματα επενδύουν στην πόλωση, εξήγησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, έχουν στόχο το Κίνημα Αλλαγής, για το οποίο η αυτόνομη πορεία είναι «μονόδρομος». Για πρώτη φορά μάλιστα, η Γεννηματά ξεκαθάρισε πως το κόμμα δεν θα γίνει «συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα. Τέτοιες δύσκολες επιλογές έγιναν με αίσθημα πολιτικής και πατριωτικής ευθύνης όταν ήταν απόλυτα επιβεβλημένο για να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ», ανέφερε. Το όνομα του Αντώνη Σαμαρά βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων αρκετών στελεχών, κυρίως της παπανδρεϊκής πτέρυγας, αλλά όχι μόνο – «για σκληρό δεξιό και εθνικιστικό στίγμα» έκανε λόγο, για παράδειγμα, ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Στελέχη πιο κοντά στη Γεννηματά, όπως ο Χρηστός Πρωτόπαπας, μίλησαν για την ανάγκη προσέγγισης των δυνητικών ψηφοφόρων μέσα από μια διεύρυνση που θα περιλαμβάνει και τους ήδη υπάρχοντες. Στη δική του ομιλία, ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε να σταθεί περισσότερο στα εθνικά θέματα και ειδικά στις διερευνητικές επαφές, κατά τις οποίες θεωρεί πως οι κεντροαριστερές θέσεις επαληθεύτηκαν. Στα εθνικά στάθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στάθηκε επίσης σε Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «όλοι είμαστε υπέρ της αυτόνομης πορείας» και ζήτησε σοβαρότητα: «Να δοθεί βάρος στην πολιτική. Δεν χρειάζεται παρατεταμένη εσωστρέφεια», είπε.

Οσον αφορά τις εσωκομματικές εκλογές, η Γεννηματά εγγυήθηκε πως θα τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό. «Εχω δώσει δείγματα γραφής, με δημοκρατικές διαδικασίες που δεν αμφισβητούνται από κανέναν και αποτέλεσαν υπόδειγμα και για άλλα κόμματα», ανέφερε, εξηγώντας πως το ερχόμενο φθινόπωρο, σε ειδικό σύνοδο της Κεντρικός Επιτροπής θα προχωρήσει η εξειδίκευση όλων των σχετικών διαδικασιών και του ακριβούς χρονοδιαγράμματος. Σ’ αυτό απάντησε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, της πλευράς Ανδρουλάκη, ζητώντας τη συνεδρίαση της ΚΕ τον Ιούλιο, ώστε τα πράγματα να είναι έτοιμα έως τον Νοέμβριο. Η συζήτηση για τις εκλογές, πάντως, είναι μια συζήτηση που, όπως φάνηκε και χθες, κανείς ακόμα δεν θέλει να ανοίξει επί της ουσίας, φοβούμενος το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει για το Κίνημα Αλλαγής. Αλλωστε η συζήτηση που επικρατούσε στο μεγάλο τηλε-πηγαδάκι πριν από την έναρξη της διαδικασίας ήταν η πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες, η οποία αν και θεωρείται απίθανη τουλάχιστον μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, δεν αποκλείεται από τα στελέχη.

της Μυρτώς Λιαλιούτη από Τα Νέα