Σκληρό μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα: «Αν θέλετε διάλογο, πάρτε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα»

34
ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Κυβίστηση Στόλτενμπεργκ

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ανακρούσει πρύμναν καθώς ανέφερε πως μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ διεξάγονται, αυτή τη στιγμή, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις.

«Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε.

«Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βιάστηκε να βαφτίσει διάλογο μια επιστολή του προς τις μόνιμες αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Μολονότι ο ίδιος ανακοίνωσε ούτε λίγο ούτε πολύ συμφωνία με Μητσοτάκη και Ερντογάν κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ούτε και από την Άγκυρα. Για την ακρίβεια ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν είχε επικοινωνία ούτε με τους Νίκο Δένδια ή Νίκο Παναγιωτόπουλο που έως ενός σημείου θα δικαιολογούσε την σχεδόν πανηγυρική ανακοίνωση του στο twitter.

Αυτό που πραγματικά έγινε είναι πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δύο χωρών στην Συμμαχία και τους παρουσίασε ένα έγγραφο με προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιγραφή ενός Νατοϊκού μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων και επικίνδυνων περιστατικών στην περιοχή μεταξύ δύο συμμάχων στο πλαίσιο του Οργανισμού. Οι δύο εκπρόσωποι παρέλαβαν το έγγραφο με το περιθώριο μιας εβδομάδας για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Με άλλα λόγια δεν έχει λάβει καν απάντηση επί της πρότασής του.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr