Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό, όπου μαθητές θα κάνουν ανώνυμες καταγγελίες για ό,τι τους απασχολεί, όπως προανήγγειλε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, η υπουργός Παιδείας.

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως, “είναι γεγονός ότι υπάρχει βία, είναι γεγονός ότι όση περισσότερη βία έχουμε στην κοινωνία τόση περισσότερη βία θα έχουμε στα σχολεία. Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινωνίας και είναι γεγονός επίσης ότι το σπίτι παίζει καταλυτικό ρόλο. Το σχολείο μπορεί να δράσει κυρίως προληπτικά σε δύο άξονες, ο πρώτος είναι με πιο άμεσα μέτρα δηλαδή περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία”.

Σημείωσε ότι “όταν εμείς ήρθαμε στο υπουργείο είχαμε περίπου 1600 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία της χώρας σήμερα έχουμε 3200”.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τον σύμβουλο σχολικής ζωής. “Ο σύμβουλος σχολικής ζωής είναι ένας εκπαιδευτικός ο οποίος είναι πιο κοντά, είναι πιο οικείος στα παιδιά γιατί θέλουμε τα παιδιά να νιώσουν πιο άνετα να μιλήσουνε, να ανοιχτούν, να πούνε κάτι που τους απασχολεί”, τόνισε.

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις οριζόντιες επιμορφώσεις. “Επιμορφώσεις για τα στελέχη εκπαίδευσης να τους βοηθήσουν, να τους δώσουν εργαλεία για το πώς να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις. Δεν φτάνουν όλα αυτά γιατί όταν σκέφτεται κανείς
και χαράσσει εκπαιδευτική πολιτική το βλέμμα δεν είναι μόνο στο 2023, το βλέμμα είναι στο 2040-’60 στο πως η παιδεία σήμερα διαμορφώνει τους 30ρηδες-40ρηδες του αύριο. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πολλές καταγγελίες για φερόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και ρωτάω αν όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας είχε κάνει υποχρεωτικά σεξουαλική αγωγή στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο θα είχαμε περισσότερα ή λιγότερα τέτοια περιστατικά; Πιστεύω πολλά λιγότερα. Για αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε στο μέλλον, να χαράσσουμε πολιτική με το βλέμμα στις επόμενες γενιές για το πώς θα μεγαλώσουν τα σημερινά παιδιά και θα ενηλικιωθούν, όλα αυτά επιπλέον των νέων πρωτοβουλιών που θα πάρουμε και θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα σχετικά με μια νέα πλατφόρμα που θα επιτρέπει τις ανώνυμες καταγγελίες από μαθητές”, τόνισε.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στην πανεπιστημιακή αστυνομία τονίζοντας ότι δρα αποτρεπτικά και υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο και το Πολυτεχνείο.

Χαρακτήρισε, δε, το σχετικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ ως την καλύτερη διαφήμιση για τη ΝΔ, καθώς, όπως είπε, μας θυμίζει ποια ήταν η κατάσταση στα πανεπιστήμια επί ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι επί ΝΔ.

Επανέλαβε ότι ξεκινά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κάτι που έχει να γίνει από το 1982 και θα αξιολογηθεί το πόσο καλά γνωρίζουν το γνωστικό αντικείμενο αλλά και η μεταδοτικότητα στη σχολική αίθουσα. Συμπλήρωσε ότι αξιολόγηση σημαίνει βελτίωση που θα κάνει καλύτερους τους εκπαιδευτικούς, ενώ επανέλαβε πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.