Τις ανησυχίες του για την κατάσταση που θα βρεθεί η οικονομία και συγκεκριμένα ο κόσμος της εργασίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και εκπροσώπους εργαζομένων στα super market και τις μεταφορές, με τους οποίους συνομίλησε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «όλο το προηγούμενο διάστημα προφανώς η σκέψη μας ήτανε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία», και συνέχισε λέγοντας: «Όμως νομίζω ότι σιγά σιγά θα πρέπει να βλέπουμε την επόμενη ημέρα, και τις δυσκολίες αυτής της  επόμενης ημέρας, καθώς βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όχι μονάχα δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση της ύφεσης, για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, απ’ ό,τι φαίνεται, και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».

Περιγράφοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ακολουθεί μέτρα επιδότησης της ανεργίας, και όχι επιδότησης της εργασίας, κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις ότι θα σας απαλλάξω από το εργασιακό κόστος εάν προχωρήσετε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας».

Και μιλώντας για την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «αυτό, κατά την άποψή μας, θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας». Διευκρίνισε, δε, πως «τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων και τεράστιας ανεργίας αντίστοιχης των στιγμών που ζήσαμε στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης των μνημονίων, του 2012 – 13».

«Αυτός είναι ο φόβος μας και πιστεύουμε ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, διότι δυνατότητες να στηριχθεί η εργασία και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Κρούουμε, λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες δυσκολίες που θα βρεθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι συλλογικά».

Διασφάλιση της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων

Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Θέλουμε να γνωρίζουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας όπου παραμένουν εν λειτουργία, όπως παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ στις μεταφορές, οι οποίοι συνεχίζουν με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικές συνθήκες πολλές φορές χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής, να δουλεύουν σηκώνοντας στις πλάτες τους, θα έλεγε κάνεις, από το δικό τους μετερίζι, τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Και κατέληξε λέγοντας: «Άρα, λοιπόν, ξεκινώντας εγώ θέλω να απευθυνθώ σε όλους αυτούς, έχοντας εσάς βεβαίως που τους εκπροσωπεί μπροστά μου, και μεταφέροντας μία τεράστια ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια που κάνουν. Αλλά πιστεύω ότι η ευγνωμοσύνη και το ευχαριστώ πρέπει να είναι έμπρακτο πρώτα από όλα με τη διασφάλισή των όρων υγιεινής, τη διασφάλιση δηλαδή της δικής σας υγείας, των εργαζομένων αυτή τη στιγμή μέσα ατομικής προστασίας και, δεύτερον, μέσα από την διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους εργαζομένων σε Ρόδο-Κρήτη

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης πραγματοποίησαν οι τομεάρχες Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και Οικονομίας, Νίκος Παππάς, με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού (Δωδεκανήσου – τομεάρχης Ναυτιλίας), Χάρη Μαμουλάκη (Ηρακλείου), Σωκράτη Βαρδάκη (Ηρακλείου), Νίκου Ηγουμενίδη (Ηρακλείου) και Μανώλη Θραψανιώτη (Λασιθίου).  

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τα ελλιπή μέτρα που έχει ανακοινώσει ως σήμερα η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν την ανάγκη να παραταθούν άμεσα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες λήγουν το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσαν ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζομένων, η κάλυψη όσων έχουν μείνει εκτός των μέτρων της ΝΔ και η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση των τοπικών οικονομιών και των θέσεων εργασίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν τη σημασία των δύο κλάδων για την ελληνική οικονομία και εξέφρασαν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Αναφέρθηκαν, επίσης, στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» και δεσμεύτηκαν να εμπλουτίσουν τις προτάσεις αυτές, εξειδικεύοντας τα αιτήματα των εργαζομένων.

Να καλυφθούν μισθοί και εισφορές

Η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη κάλυψης του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αλλά και την άμεση ανάγκη στήριξης όλων των εποχικά εργαζομένων.

Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του κόμματος, Νίκος Παππάς, υπογράμμισε την ανάγκη παροχής άμεσων ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς και την ανάγκη συγκρότησης ενός προγράμματος εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Εκ μέρους των Εργατικών Κέντρων συμμετείχαν οι: Στέλιος Βοργιάς (πρόεδρος Ε.Κ. Ηρακλείου), Γιώργος Λιολάκης (πρόεδρος Ε.Κ. Ρεθύμνου), Γιάννης Μανωλικάκης (πρόεδρος Ε.Κ. Χανίων), Μανώλης Πεπόνης (πρόεδρος Ε.Κ. Λασιθίου) και Παναγιώτης Εγγλέζος (πρόεδρος Ε.Κ. Ρόδου). Τη συζήτηση συντόνισε ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.