Στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών αναφέρεται ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Σε συνέντευξη του στο «ethnos.gr» υπογραμμίζει πως «το πακέτο στήριξης είναι στοχευμένο στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και προσθέτει χαρακτηριστικά «χωρίς να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα».

Αναφέρεται ακόμα στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και στο σχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές, επισημαίνοντας παράλληλα πως «όσο ισχυρότερη είναι η ανάπτυξη, τόσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται».

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού σημειώνει πως όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά με εποικοδομητικές προτάσεις. Επισημαίνοντας πως η δημοσιονομική πειθαρχία είναι εκ των ων ουκ άνευ και προσθέτοντας πως «ανεξάρτητα από τους κανόνες της ΕΕ, οι αγορές μας κρίνουν καθημερινά. Και φυσικά έχουμε τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς, θα συνεχίζουμε να κινούμαστε με σύνεση».

Στη συνέντευξη του ο Αλέξης Πατέλης αναφέρεται στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» επισημαίνοντας πως ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους του περασμένου αιώνα.

Μάλιστα σημειώνει πως όσον αφορά στην κατάρτιση αν το πρόγραμμα δεν πέτυχε τους στόχους του θα κοπεί. «Δε γίνεται να πετάμε τα λεφτά σε καταρτίσεις μαϊμού. Αρκετά με τις απάτες!» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας υπογραμμίζει πως «οι εργοδότες πρέπει να απλώσουν τα δίχτυα τους. Και να κοιτάξουν εκεί που δε βλέπουν σήμερα».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο άγγιξε το 7.2%, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Με αυτά τα δεδομένα πως βλέπετε την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο εμφάνισης του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού; Απειλείται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για περαιτέρω φοροαπαλλαγές αλλά και για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε πολλά δεδομένα. Τιμές εμπορευμάτων εκτοξεύθηκαν. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι πολίτες πιέζονται. Έχουμε απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί.

Σε ενάμιση μήνα θα έρθει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ακόμα πακέτο στήριξης. Στοχευμένο στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στους πιο ευάλωτους. Χωρίς να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα.

Είμαστε προσηλωμένοι στους μεσοπρόθεσμους στόχους μας. Όσες φουρτούνες και να αντιμετωπίσουμε, είναι δουλειά του καπετάνιου να πάει το πλοίο ασφαλώς στην απέναντι όχθη. Η χώρα μας έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες. Θα περάσουμε και αυτόν τον κάβο. Μαζί.

– Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής το σχέδιο για το ευρωομόλογο δεν βρήκε θετική ανταπόκριση, ενώ τα ενεργειακά μέτρα παραπέμφθηκαν στην επόμενη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις 24 και 25 Μαρτίου. Εκτιμάτε πως η Ε.Ε. κινείται με την απαιτούμενη ταχύτητα μπροστά στα μείζονα προβλήματα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει ιστορικές αποφάσεις τις περασμένες εβδομάδες, που μέχρι πριν λίγο φαινόντουσαν αδύνατες.

Σε σχέση με την ενέργεια, η Ελλάδα έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο 6 σημείων παρέμβασης στην αγορά του φυσικού αερίου με επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Κομισιόν. Η Κομισιόν θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.

Την Παρασκευή έγινε άτυπη τετραμερής συνάντηση ηγετών Ιταλίας-Ισπανίας-Πορτογαλίας-Ελλάδας όπου συζητήθηκαν τα ενεργειακά. Από κει και πέρα, και μόνο η δημοσιοποίηση της Ελληνικής πρότασης για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνέπεσε με πτώση των τιμών.

Πάντως, φανταστείτε που θα ήμασταν σήμερα αν δεν ήμασταν μέλος του ευρώ, όπως μερικοί επιζητούσαν πριν μερικά χρόνια.

– Σε εξέλιξη είναι η ανταλλαγή απόψεων για την «χαλάρωση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί αν βλέπετε ως πιθανή τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και το 2023; Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την πρόταση – που ενθέρμως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά- εξαίρεσης των δαπανών για την ενέργεια και την άμυνα από τον υπολογισμό του ελλείμματος;

Οι συζητήσεις για πιθανές αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ουσιαστικά. Οταν θα έρθει η ώρα, η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά με εποικοδομητικές προτάσεις. Είναι νωρίς ακόμη.

Βέβαια, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η χώρα μας έχει υψηλό χρέος το οποίο πρέπει να απομειωθεί σε διάστημα χρόνου. Ανεξάρτητα από τους κανόνες της ΕΕ, οι αγορές μας κρίνουν καθημερινά. Και φυσικά έχουμε τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Συνεπώς, θα συνεχίζουμε να κινούμαστε με σύνεση. Η Ελλάδα έχει κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, και πάνω σε αυτήν χτίζει ένα καλύτερο αύριο. Δημιουργείται έτσι ένας ενάρετος κύκλος προς όφελος όλων. Δεν θα το ρισκάρουμε.

– Μια μεγάλη μάχη δίνεται στο «μέτωπο» της απασχόλησης, με στόχο την περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας. Ποιες κινήσεις γίνονται από την κυβέρνηση στο φλέγον αυτό θέμα;

Έχει βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο “Δουλειές ξανά” για τον μετασχηματισμό του ΟΑΕΔ αλλά και του πλαισίου κατάρτισης της χώρας μας.

Ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους του περασμένου αιώνα. Είμαστε στον 21ο. Σε αυτή την πορεία έχουμε ψηφιακά εργαλεία. Διότι κάθε άνεργος θα πρέπει εύκολα και γρήγορα να πάρει αυτά που δικαιούται από το κοινωνικό κράτος. Και να βρει δουλειά γρήγορα, όχι μετά από πολλά χρόνια. Κάθε άνεργος είναι διαφορετικός. Με το ατομικό του σχέδιο δράσης. Που θα συνδέεται και με την κατάρτιση.

Και στην κατάρτιση τα προγράμματα πρέπει να συνδέονται με την αγορά εργασίας και να έχουν αποτέλεσμα προς όφελος του ανέργου. Θα υπάρχει υποχρέωση πιστοποίησης στο τέλος κάθε προγράμματος κατάρτισης από τρίτο φορέα.

Και θα παρακολουθείται ο άνεργος 6 ή 12 μήνες μετά. Βρήκε δουλειά; Αν όχι, το πρόγραμμα κατάρτισης δεν πέτυχε τους στόχους του και θα κοπεί. Διότι δε γίνεται να πετάμε τα λεφτά σε καταρτίσεις μαϊμού. Αρκετά με τις απάτες!.

– Στην αγορά εργασίας – παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει – υπάρχουν ακόμα διακρίσεις που σχετίζονται με το φύλο, την ηλικία ακόμα και με την οικογενειακή κατάσταση. Ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να μπει τέλος σε φαινόμενα εργασιακού «αποκλεισμού»;

Είναι πολλές και διαφορετικές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άρση των διακρίσεων και την οικοδόμηση πραγματικά ίσων ευκαιριών: η πολιτική του Πρώτου Ενσήμου, οι νταντάδες της γειτονιάς, η επέκταση της γονικής άδειας και στους δύο γονείς και η συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων είναι μόνο μερικά από αυτά.

Θέλω όμως να καλέσω για μία ακόμα φορά τους εργοδότες να προσαρμόσουν τις διαδικασίες προσλήψεων, την αντίληψη που επικρατεί πολλές φορές για την εργασιακή εξέλιξη αλλά και τον τρόπο που προσεγγίζουν τους υποψηφίους.

Σε μία ολοένα πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας, ο εργοδότης που θα αφουγκραστεί αυτή τη νέα πραγματικότητα καλύτερα, θα έχει και καλύτερο αποτέλεσμα για την επιχείρηση και την κερδοφορία του.

Οι εργοδότες πρέπει να απλώσουν τα δίχτυα τους. Και να κοιτάξουν εκεί που δεν βλέπουν σήμερα. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες που αξίζουν την προσοχή μας. Και έχουν να προσφέρουν. Και αυτό συμφέρει και την ίδια την επιχείρηση.

Να πούμε επίσης ότι στα βιογραφικά δεν πρέπει να δεχόμαστε φωτογραφίες, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, αριθμό τέκνων ή ακόμα και φύλο. Κρίνουμε τον άλλο με βάση τις ικανότητές του, όχι άλλα χαρακτηριστικά.

– H κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο. Σε ποιο ύψος θα μπορούσε αυτή η αύξηση να διαμορφωθεί και πως βλέπετε τις προτάσεις που διατυπώνονται από τους κοινωνικούς εταίρους για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους;

Για τον κατώτατο μισθό, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, και αυτή ακολουθείται. Από κει και πέρα, όπως έχω επανειλημμένα διατυπώσει, οι εργοδότες, στο βαθμό που παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους, ας αυξήσουν τους μισθούς που προσφέρουν. Η ανεργία σήμερα είναι 12% –και σε πτωτική πορεία– και όχι 28% όπως στην κρίση.

Η κυβέρνηση στηρίζει τη μισθωτή εργασία. Και τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και έχει ήδη μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα κατά σχεδόν 4 μονάδες. Υπολείπεται μία ακόμα μονάδα μείωση, όπως επίσης και η επέκταση των μειώσεων και στον δημόσιο τομέα.

Έχουμε δείξει ότι τηρούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Όσο ισχυρότερη είναι η ανάπτυξη, τόσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται. Η βάση της στήριξης της εργασίας είναι η ανάπτυξη.