Μια… πολυδιαφημισμένη παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης στον χώρο του έντυπου Τύπου λήγει άδοξα καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε άκυρη σύμβαση που είχε υπογραφεί.
Πρόκειται για την εγκατάσταση Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης κατά 50% στα 24 εκατ. ευρώ.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Στ΄ Τμήμα, Πράξη 185/2019 της 05.07.2019) ακυρώνει την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με τη σχετική πράξη, οι προδιαγραφές της διακήρυξης του διαγωνισμού έχουν τεθεί κατά παράβαση του ν. 4412/2016, καθώς και «των θεμελιωδών αρχών του κοινοτικού δικαίου των δημοσίων συμβάσεων, ιδίως δε της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, με περαιτέρω συνέπεια, τον περιορισμό του κύκλου των δυνητικών υποψηφίων προμηθευτών…». Επί της ουσίας αποφαίνεται ότι όροι της διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού ήταν φωτογραφικοί.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η σύμβαση που είχε καταρτιστεί θα υπογραφόταν μεταξύ της ΕΔΕΤ Α.Ε. (Αναθέτουσα Αρχή) και της ένωσης εταιρειών ΟΤΕ Α.Ε. – Singular Logic Α.Ε. H ένωση των εταιρειών υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό, ύψους 12,9 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να επεκταθεί κατά 50%. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι και η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προχώρησε παρόλο που τουλάχιστον τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες (I Know How, Netlink και Onex), με επιστολές τους προς την Αναθέτουσα Αρχή, είχαν προειδοποιήσει ότι οι προδιαγραφές των συσκευών ανίχνευσης (barcode scanners) των εντύπων «πληρούνται από έναν και μόνον προμηθευτή». Σύμφωνα με επιστολή της Ι Know How, από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία για τις διαθέσιμες λύσεις που καλύπτουν τις απαιτήσεις των εν λόγω πινάκων «δεν έχει ανευρεθεί ικανός αριθμός barcode scanners και διαπιστώθηκε ότι αυτές καλύπτονται μόνον από μία διαθέσιμη λύση και συγκεκριμένα από το Cipherlab Pocket sized 1663…».