Η αντίδραση Πολάκη είναι ενδεικτική των όσων θα ακολουθήσουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Στη φράση του αείμνηστου Ντίνου Ηλιόπουλου «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» –με την οποία επιχειρούσε να «σώσει τα άσωστα» και να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» προτού αποκαλυφθούν τα «κωμικοτραγικά» στοιχεία από την πλοκή του έργου όπου πρωταγωνιστούσε– αποτυπώνεται περίτρανα το κλίμα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα για τη σύνθεση των ανώτατων καθοδηγητικών οργάνων της Κουμουνδούρου.

Ενδεικτικό της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία έχει περιέλθει είναι ότι  επ’ εσχάτοις λειτουργεί ως «διαιτητής της συμφοράς» στο κόμμα. Επιπροσθέτως, δείχνει να τον έχει κυριεύσει το άγχος να παρουσιάσει μια επίπλαστη εικόνα ενότητας και εσωτερικής νηνεμίας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι πως ακόμη και η πρόταση που κατέθεσε για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή της Ρ. Σβίγκου πυροδότησε αντιδράσεις ακόμη και στις τάξεις του προεδρικού μπλοκ, καθώς στελέχη όπως ο Π. Πολάκης περίμεναν άλλο «όνομα» για το συγκεκριμένο πόστο και όχι την πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ταυτιστεί με την ομάδα των «+53» και της «Ομπρέλας», δηλαδή με τους παραδοσιακούς αμφισβητίες του σχεδίου διεύρυνσης της Κουμουνδούρου Ευ. Τσακαλώτο, Π. Σκουρλέτη, Ν. Βούτση, Ν. Φίλη κ.ά.

 

Αντίδραση Πολάκη

Ο αψύς Κρητικός λέγεται ότι επιθυμούσε πασοκογενή και συγκεκριμμένα τον Χρήστο Σπίρτζη ή τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εναλλακτικά τον Νίκο Παππά ως «εκπρόσωπο» της διεύρυνσης. Για αυτό και δεν δίστασε να κάνει αντάρτικο κατά του ηγέτη Αλέξη υποχρεώνοντάς τον να απαντήσει.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως η Ράνια Σβίγκου δεν είχε υποστηρίξει τη διεύρυνση του κόμματος με τον Τσίπρα να απαντά πως κανείς δεν μπορεί να μιλά εξ’ ονόματος των 172.000 κομματικών μελών, καθώς και ότι τα νέα μέλη εκφράζει καθεμία και καθένας από τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η πλάκα είναι πως ο Α. Τσίπρας με την απόφασή του να προτείνει τη Ρ. Σβίγκου για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. νόμιζε πως θα προχωρήσει σε μια κίνηση ματ εναντίον της «Ομπρέλας», ώστε να μην έχουν λόγο τα στελέχη της να τον κατηγορήσουν πως δεν κινείται με γνώμονα την ενότητα.

Η παγίδα

Ομως επειδή τα πράγματα δεν είναι όπως επιχείρησε να τα παρουσιάσει ο Α. Τσίπρας, το μόνο που πέτυχε είναι να «θυμώσουν» μαζί του και οι δικοί του, αλλά και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, δηλαδή τα στελέχη της «Ομπρέλας», γιατί με την επιλογή ενός στελέχους από τη δική τους μεριά κατάλαβαν πως ο Αλ. Τσίπρας, γνωστός για το ταλέντο του να χρεώνει σε άλλους τις ευθύνες για να βγαίνει ο ίδιος λάδι σε ατομικό επίπεδο, χρησιμοποίησε με υστερόβουλο σκεπτικό τη Ρ. Σβίγκου, ώστε αν το κόμμα ηττηθεί εκ νέου στις εθνικές εκλογές τότε να πέσει σε αυτήν το ανάθεμα της μη επιτυχούς προεκλογικής στρατηγικής της Κουμουνδούρου.

Επιπλέον, εκείνος που φέρθηκε «έξυπνα», όπως λένε από το περιβάλλον του, ασχέτως αν δεν τον ήθελαν να συνεχίσει τη θητεία του ως γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος κάποια στελέχη του σκληρού προεδρικού μπλοκ, όπως οι Ν. Παππάς, Χ. Σπίρτζης, Π. Πολάκης και Γ. Ραγκούσης, είναι ο Δ. Τζανακόπουλος.

 

Ο «δραπέτης»
Το γεγονός πως δεν διεκδίκησε (σ.σ.: σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Παππάς και «Ομπρέλα» είπαν στον Τσίπρα ότι στην περίπτωση που πρότεινε ξανά για γραμματέα τον Τζανακόπουλο αυτό θα ήταν casus belli) εκ νέου την παραμονή του στο συγκεκριμένο πόστο, δηλαδή του γραμματέα της Κ.Ε., αλλά εξέφρασε την επιθυμία να τερματίσει την ενασχόλησή του με τα κομματικά δρώμενα από τη θέση ευθύνης που είχε μέχρι χθες, δείχνει, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρώην πλέον γραμματέα, πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε το όνομά του να συνδεθεί με μια ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία σε επίπεδο εθνικής κάλπης.

Κατά κάποιον τρόπο τον βόλευε το σενάριο να καταγραφεί ως ο γραμματέας που επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ «μεγάλωσε» και πολλαπλασίασε τα «μέλη» του κόμματος και δεν διακινδύνευσε να παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση υπό τον φόβο της προοπτικής αυτή η πανηγυρική ιστορία περί «οργανωτικής ενδυνάμωσης» της Κουμουνδούρου να μην επαληθευτεί στις εθνικές κάλπες.

Βέβαια, εκτός αυτού, ο Δ. Τζανακόπουλος είχε να αντιμετωπίσει και την «εχθροπάθεια» των συντρόφων του από το αντίπαλο μετερίζι της προεδρικής αυλής, καθώς εκείνος που φέρεται να θεωρούσε την ανανέωση της θητείας του στη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. ως casus belli ήταν ο Ν. Παππάς, ο οποίος φέρεται να πίεζε τον Αλ. Τσίπρα να κάνει γραμματέα του κόμματος τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή τον Χ. Σπίρτζη, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς ο Α. Τσίπρας, έχοντας βραχυκυκλώσει από τις αντικρουόμενες εισηγήσεις που δεχόταν, κατέληξε στη Ρ. Σβίγκου, ελπίζοντας ότι θα «χρυσώσει» το χάπι προς όλες τις κατευθύνσεις.

 

Φυγή Τσίπρα προς τα πίσω με όχημα το 3%

Η «συμβιβαστική» επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα γραμματέα του κόμματος, με καπέλο άνθρωπο του Νίκου Παππά, προκαλεί αναταράξεις στην Κουμουνδούρου

Στο άκουσμα του ονόματος της Ράνιας Σβίγκου, έπειτα από ένα αμήχανο χειροκρότημα, ακολούθησε βουβαμάρα κι ύστερα προβληματισμός, κατήφεια αλλά και γκρίνια στα πηγαδάκια, ορατά ή αόρατα, πίσω από πόρτες και γωνίες του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του κόμματος.

Ο Τσίπρας, θύμα του τακτικισμού του, αυτήν τη φορά κατόρθωσε να τους στρέψει όλους εναντίον του και ιδίως μεσαία στελέχη από τους λεγόμενους ΠΑΣΟΚογενείς που δήλωναν απογοητευμένα σε τέτοιο σημείο ώστε να θεωρούν «τσάμπα κόπο» τη συστράτευση στον ΣΥΡΙΖΑ (110.000 νέα μέλη), ενώ δεν έλειψαν και οι ψίθυροι για επιστροφή τους στον Ανδρουλάκη καθώς η επιλογή Τσίπρα σηματοδοτεί επιστροφή στο 3%.

Οι ΠΑΣΟΚοι του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν να προταθεί για τη θέση του γραμματέα ένα από τα στελέχη τους, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Χρήστος Σπίρτζης. Ακόμα και στην περίπτωση που η πρόταση θα αφορούσε στέλεχος από κάποια άλλη τάση των «προεδρικών», θα ήταν μια κάποια λύση και δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις.

 

«Ανεπιθύμητοι»

Ομως το να οριστεί, στην ουσία, γραμματέας ένα σημαίνον στέλεχος της «Ομπρέλας» το θεωρούν, πέραν όλων των άλλων, και προσβλητικό, υπενθυμίζοντας τις ενστάσεις που προέβαλλαν και εξακολουθούν να προβάλλουν στελέχη όπως ο κ. Σκουρλέτης, ο κ. Φίλης κ.ά. για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα είναι που νιώθουμε ανεπιθύμητοι μουσαφιραίοι, εξαπατηθήκαμε», σημείωνε με πικρία ένα στέλεχος που εντάχθηκε πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αυτή η κίνηση Τσίπρα να γυρίσει μπούμερανγκ στον ίδιο και να βρεθεί απέναντι σε μια πολυπληθή και ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚογενών και προεδρικών που μπροστά της η «Ομπρέλα» θα μοιάζει με κολέγιο.

Ακόμα και οι της «Ομπρέλας» είδαν με καχυποψία την κίνηση αυτήν του Τσίπρα, καθώς θεωρούν πως μπορεί φαινομενικά να είναι μια ενωτική κίνηση, όμως στην ουσία είναι μια κίνηση τακτικισμού με κύριο στόχο να ισορροπήσει ο ίδιος ανάμεσα στις διάφορες τάσεις και ομάδες των προεδρικών. Αλλωστε το επισήμανε ο ίδιος στην ομιλία του. «Θα συνεχίσουμε και από δω και στο εξής, ξανά και ξανά, να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες, που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών; Και μάλιστα εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, να τα πω όλα. Ακόμη και του προέδρου του κόμματος».

Αυτήν τη φορά ο κ. Τσίπρας έδειξε να μην μπορεί να κάνει την κίνηση φυγής προς τα εμπρός.

 

Ποιοι είναι

Η Ράνια Σβίγκου είναι ένα «εμβληματικό» στέλεχος του λεγόμενου 3% και δεν σηματοδοτεί καμία κίνηση διεύρυνσης. Αντιθέτως, έχει ταυτιστεί με τη σκληρή κομματική περιχαράκωση και το «αριστερόμετρο».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, από την άλλη, είναι ένα στέλεχος που δεν έχει το προφίλ του «κομματικού»· θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι από τα στελέχη «εντός, εκτός και επί τα αυτά», που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για «ειδικές αποστολές». Ο νέος αναπληρωτής γραμματέας είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Παππά και ίσως γι’ αυτό να ξάφνιασε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. η παρέμβαση του Στέλιου Παππά, πατέρα του Νίκου, ο οποίος βέβαια περιορίστηκε τελικώς στο να θέσει μόνο διαδικαστικό θέμα και όχι ουσιαστικό για την πρόταση Τσίπρα.

Τις επόμενες ώρες θα έχουν ενδιαφέρον και οι αντιδράσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών και ιδίως των προεδρικών, όταν θα έχουν συνέλθει πλήρως από τις επιλογές Τσίπρα, ο οποίος σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις αποφάσισε μόνος τους ότι τόσο η νέα γραμματέας όσο και ο αναπληρωτής γραμματέας δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές ούτε θα αναλάβουν κυβερνητικά πόστα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά τους πασοκογενείς, τα όργανα έχουν αρχίσει.

 

Δάκτυλος Καρτερού

Σύμφωνα με πληροφορίες του tomanifesto απέναντι στο αδιέξοδο που βίωνε για πολλές ώρες ο Αλέξης Τσίπρας η «λύση» ήρθε από τον από μηχανής θεό, που ακούει στο όνομα Θανάσης Καρτερός. Ο λογογράφος και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ήταν αυτός που πρότεινε την «άχρωμη» και «ακίνδυνη» πολιτικά Ράνια Σβίγκου. Ο Θανάσης Καρτερός πάντα είχε καλή σχέση με τη νέα γραμματέα ενώ κάποιοι από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως ήταν και ο πολιτικός της μέντορας, ειδικά την περίοδο που να κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”