Έντονη ανησυχία στους κατοίκους των Ζαράκων Ευβοίας, αλλά και στους ειδικούς, προκάλεσαν οι «αλυσιδωτοί» σεισμοί που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή.

Η πρώτη σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ, στις 6:32 το πρωί, σήμανε «συναγερμό» στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, αλλά και στην Αττική καθώς η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή.

Ακολούθησαν, μετά από μια ώρα, δυο ισχυρές δονήσεις που «ταρακούνησαν» την ευρύτερη περιοχή, με συνέπεια η δημοτική Αρχή της Καρύστου να λάβει απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης υποστήριξε αρχικά ότι «μετά από αξιολόγηση των στοιχείων που καταγράψαμε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, στις 06:32 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο του κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Ρίχτερ και εστιακό βάθος 13 χλμ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 58 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών όπου σε συγκεκριμένες περιοχές όπως ο Μαραθώνας έγινε ιδιαίτερα αισθητός».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 9 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο 24ωρο. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Η έως τώρα “μετασεισμική” ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά» τονίζει.

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνει ότι «κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται μάλλον για τον κυρίως σεισμό. Αυτό θα το πούμε σίγουρα μετά από 1-2 ημέρες παρατηρώντας την χωροχρονική εξέλιξη της “μετασεισμικής” ακολουθίας. Προσωπικά δεν ανησυχώ. Επειδή αναμένουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

«Έκπληξη» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα και για ένα ρήγμα που δεν βρίσκεται στην επιφάνεια. «Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή. Δεν έχουμε ρήγμα στην επιφάνεια πρέπει να είναι στο υπέδαφος το ρήγμα και να μην είναι ορατό», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έγινε έντονα αισθητός στο λεκανοπέδιο γιατί υπάρχει κατευθυντικότητα της ενέργειας από το ρήγμα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές.

Τέλος ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο, τονίζει ότι δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι αν δεν περάσουν αρκετές ώρες και προσθέτει ότι υπήρξαν προσεισμοί και μετασεισμοί πάνω από 2 και μέχρι 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.