Αγιά Σοφιά: Κούφιες απειλές η μετατροπή της σε τζαμί

18
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως αποκάλυψε σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στα στελέχη της κυβέρνησης για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Αγιας Σοφίας, η οποία το 1934 έγινε μουσείο, σε τζαμί.

Ο Ερντογάν σε σύσκεψη με κομματικα στελεχη δήλωσε: «Η Αγία Σοφία ως τζαμί, θα μπορεί να είναι επισκέψιμη στους τουρίστες. Όπως συμβαίνει με το Σουλταναχμέτ Τζαμί (Μπλε Τζαμί). Αυτό πρέπει να αποφασίσει ο λαός μας. Στην Αγία Σοφία και προσευχή μπορεί να γίνει και να διαβαστεί το εδάφιο του κορανίου για την άλωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο Ερντογάν υπενθύμισε πως η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας έγινε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και είπε: «Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να τη συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο βυζαντινό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λέγοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι στην τουρκική επικράτεια, την κατακτήσαμε», και τονίζοντας προκλητικά ότι «θα κάνουμε ό,τι θέλουμε μέσα στη χώρα μας και στις περιουσίες μας».

Ωστόσο, να σημειωθεί πως οι απειλές και οι προκλήσεις του «Σουλτάνου» σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι κούφιες, καθώς είναι παράνομη οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr