Νομικός, πανεπιστημιακός, διεθνολόγος και βαθύς γνώστης όλων εκείνων των θεμάτων που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Ελληνοτουρκικά, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Συρίγος μιλά στο «Εθνος της Κυριακής» και τον Γιώργο Σκαφίδα για όσα επεισοδιακά έλαβαν χώρα τις περασμένες ημέρες στον Εβρο και στα ελληνικά νησιά, για όσα θα πρέπει να περιμένουμε από τον Ερντογάν, για το Προσφυγικό ως πρόκληση αλλά και για τις ευθύνες της Ευρώπης στον δρόμο προς τη γερμανική προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

 

Πώς θα πρέπει  να αξιολογηθούμε τις τελευταίες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας;

Θεωρώ ότι είχαμε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η Τουρκία κατηύθυνε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων αποκλειστικώς προς την Ελλάδα. Ουδείς προσπάθησε να εισέλθει στη Βουλγαρία! Η κίνηση αυτή έγινε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με το Μετάναστευτικό στα νησιά. Τυχόν είσοδος μερικών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη Θράκη και στα νησιά θα δημιουργούσε πολιτική περιδίνηση και θα αποσταθεροποιούσε τη χώρα. Επιπλέον, η Τουρκία επέλεξε να τα κάνει όλα αυτά το τριήμερο της Καθαρός Δευτέρας. Με τη συνήθη φορά των πραγμάτων θα επικρατούσε χαλαρότητα λόγω του εορταστικού τριημέρου, οπότε θα ήταν πιο εύκολη η τουρκική επιχείρηση.

Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός στάθηκε στον Εβρο;

Αποκρούσαμε με επιτυχία έναν σοβαρό αιφνιδιασμό Αυτό οφειλόταν στο ότι ο Εβρος είναι το καλύτερο φυλασσόμενο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου, η κυβέρνηση έδειξε άμεσα ανακλαστικά κλείνοντας τη συνοριακή διάβαση στις Καστανιές και στέλνοντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ο λαός έδειξε απίστευτη ομοψυχία, στηρίζοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που αντιμετώπιζαν μια άλλης μορφής επίθεση.

Θα μπορούσε η συνταγή θωράκισης του Εβρου να μεταφερθεί με κάποιον τρόπο και στη θάλασσα;

Είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες στη θάλασσα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποτρέπουμε την παράνομη είσοδο στη χώρα διά θαλάσσης και πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ο κίνδυνος αρχίζει όταν κάποιοι καταλήξουν στο νερό. Τότε είμαστε υποχρεωμένοι και από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και από αρχαία έθιμα να τους διασώσουμε και να τους οδηγήσουμε στην ακτή με ασφάλεια. Μοναδική απολύτως ασφαλής λύση για τις ροές από τη θάλασσα είναι να δρα η Frontex στις ακτές Ελλάδας και Τουρκίας. Στην παραλία δεν κινδυνεύει να πνιγεί κανείς.

Μείδα νομικών αποκήρυξε ως προβληματικές τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για  προσωρινή διακοπή στην παραλαβή αιτήσεων ασύλου και επαναπροώθηση των παρανόμως εισερχόμενων χωρίς καταγραφή. Σχετική κριτική ασκήθηκε και από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε μια συνήθη κατάσταση από πλευράς διεθνούς δικαίου. Εως τώρα ο πιο γνωστός τρόπος χρησιμοποιήσεως ενός άμαχου πληθυσμού ήταν η δημιουργία των  λεγόμενων ανθρώπινων ασπίδων. Οι αντιμαχόμενες πλευράς τοποθετούσαν γύρω από στρατιωτικούς στόχους αμάχους, και κατά προτίμηση γυναικόπαιδα, προκειμένου να αποτρέψουν την επίθεση από την αντίπαλη πλευρά. Η Τουρκία τo Σαββατοκύριακο που πέρασε, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας μια νέα σελίδα στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού ατόμων που κατευθύνονται κεντρικά από ένα κράτος εναντίον ενός άλλου κράτους για να παραβιάσουν τα σύνορά του και να χρησιμοποιήσουν καταχρηστικά το ανθρωπιστικό δίκαιο και τις διαδικασίες ασύλου ούτως ώστε με τον μεγάλο τους αριθμό να καταστήσουν όλες αυτές τις προβλέψεις ανενεργές, με στόχο τηv αποσταθεροποίηση της άλλης χώρας. Οι επιπτώσεις είναι τόσο στους ανθρώπους που χρησιμοποιούνται ως μέσο για την επίτευξη αυτών των σκοπών όσο και για τις χώρες κατά των οποίων απευθύνεται. Οι προσεγγίσεις της Υπατης Αρμοστείας μένουν στον τύπο και δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που διατρέχει το διεθνές δίκαιο να εργαλειοποιούνται και εντέλει να ευτελίζονται οι θεσμοί του.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το καθεστών Ερντογάν στο μέλλον;

Ο Ερντογάν επέλεξε συνειδητά το τριήμερο της Καθαρός Δευτέρας να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας. Θεωρώ άτι ήταν το δεύτερο βήμα του μετά την επίσης ακραία κίνηση της υπογραφής του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εκτιμώ ότι θα συνεχίσει τις ακραίες κινήσεις. Φοβάμαι κάποια προβοκάτσια στον Εβρο. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που οι Τούρκοι αναζητούσαν επί τέσσερις ημέρες νεκρό μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων, θα περάσουμε τώρα σε μια φάση καταπονήσεως των δυνάμεων μας σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό. Προτάσεις πάντα θα υπάρχουν για λύσεις, αλλά ο Ερντογάν κινείται σε άλλη σφαίρα

 Μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του Προσφυγικού χωρίς την Ευρώπη;

Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος. Το Μεταναστευτικό είναι πρώτιστα ευρωπαϊκό θέμα. Ολοι αυτοί που καταφθάνουν στη χώρα μας. στην Κύπρο, στην Ιταλία ή στην Ισπανία ενδιαφέρονται να μεταβούν στην Κεντρική Ευρώπη. Εάν θέλουμε να δούμε τα πράγματα χωρίς ωραιοποιήσεις. θα διαπιστώσουμε ότι η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να ανησυχεί για την έλευση μεταναστών ή προσφύγων στην Ελλάδα. Υπάρχει ως δίχτυ προστασίας το ανακοινωθέν ΕΕ – Τουρκίας του Μαρτίου 2016. T0tc δημιουργήθηκε μια ενιαία ζώνη σε Ελλάδα και Τουρκία. Η ζώνη έχει τρια σημεία ανασχέσεως των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Το πρώτο είναι οι τουρκικές ακτές. Το δεύτερο είναι τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου. Το τρίτο είναι τα σύνορα της χώρας μας αλλά από τη βόρεια πλευρά τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, υπήρξε εκ των υστέρων ερμηνεία του ανακοινωθέντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που περιορίζει την εφαρμογή του σε όσους βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Εάν μεταφερθούν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του. Αυτό πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό. Από εκεί και πέρα είμαστε σε φάση που όλα επανακαθορίζονται στο Προσφυγικό. Κρίσιμη θα είναι η γερμανική προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2020.