Αύριο Πέμπτη, 3 Σεπτέμβρη, θα ανακοινωθεί τελικά από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το ύψος της ύφεσης του β΄ τριμήνου του 2020, που ήταν και το διάστημα κατά το οποίο η ελληνική οικονομία επλήγη περισσότερο λόγω του lockdown.

Οι προβλέψεις που είχαν γίνει από το οικονομικό επιτελείο στο τέλος Απριλίου ήταν για ύφεση της τάξεως του 16% το β΄ τρίμηνο του έτους. Σημαντικό μέγεθος συρρίκνωσης για την ελληνική οικονομία, όχι όμως και το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η οικονομία στην Ευρωζώνη το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου κατέγραψε ύφεση 15%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η ύφεση σε χώρες όπως η Ισπανία έφτασε στο 22,1%, στη Γαλλία 19% και στην Ιταλία 17,3%.

«Οι πρόδρομοι δείκτες απλώς της οικονομίας δείχνουν ότι δεν είμαστε μακριά από αυτό που ήταν το βασικό μας σενάριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα κι αν ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε τις εκτιμήσεις μας το επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο για την ύφεση φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου, προβλέπει να φτάσει στο 8% (7,9%), με την αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για φέτος, σημείωσε ότι «το μέτωπο της ύφεσης πηγαίνει περίπου εκεί που έχουμε υπολογίσει, γύρω στο 7%-8%».

Το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό ακόμα το πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, καθιστά δύσκολη την οποιαδήποτε εκτίμηση για το τελικό ύψος της ύφεσης, τόσο για φέτος, όσο και για το ποιες θα είναι οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Ειδικά για το 2021 θα πρέπει:

  • Να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το δημοσιονομικό περιβάλλον που θα ισχύει, με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά ότι στο άτυπο Eurogroup στις 11-12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο θα φανεί ότι θα υπάρχει η ίδια δημοσιονομική χαλάρωση και το 2021.
  • Να καθοριστεί πότε θα αρχίσει η εισροή των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021. «Τα προγράμματα μπορούν να αρχίσουν να συζητούνται με τη μορφή του αρχικού σχεδίου μετά τις 15 Οκτωβρίου, και με τη μορφή του τελικού σχεδίου μετά την 1η Ιανουαρίου. Τα πρώτα χρήματα μπορούν να έρθουν στη χώρα με την έγκριση του προγράμματος, που είναι απίθανο να γίνει πριν από τον Απρίλιο. Το πιο πιθανό είναι να γίνει στο β΄ τρίμηνο του 2021 και τα χρήματα που θα αρχίσουμε να ξοδεύουμε από το ταμείο αυτό μπορούν να είναι από σήμερα, γιατί έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε δράσεις, έργα, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο» τόνισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM».

Πηγή: naftemporiki.gr