Σκευωρία αντίστοιχη με αυτήν της Novartis χαρακτηρίζει την υπόθεση των υποκλοπών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και εξ αυτού σκευωρούς τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «tomanifesto» είναι καταπέλτης κατά του επικεφαλής της ΑΔΕΑΕ Χρήστου Ράμμου, μιλά για τις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών και απαντά στον χαρακτηρισμό «εγκληματική συμμορία» που απέδωσαν στην κυβέρνηση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο κ. Γεωργιάδης εκφράζει την πικρία του για τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην υπόθεση ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Χαρακτηρίσατε τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο «κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ». Πόθεν προκύπτει αυτό;

Η συμπεριφορά του το αποδεικνύει. Ο κύριος Ράμμος αποφάσισε να απαντήσει σε προσωπικό ερώτημα του κυρίου Τσίπρα, κάτι που δεν έχει κάνει η Αρχή ποτέ ξανά στο παρελθόν για κανέναν. Ενημέρωσε τον κύριο Τσίπρα, προσπάθησε να ευνοήσει τα πολιτικά παιχνίδια του κυρίου Τσίπρα, παρενέβη ακόμα και στα social media υπέρ των θέσεων του κυρίου Τσίπρα. Ε, ποιαν άλλην χρείαν μαρτύρων έχομεν;

 

Διαφωνείτε με την άποψη αρκετών που θέλει την υπόθεση των παρακολουθήσεων να μην έχει καμία σχέση με την υπόθεση  Novartis, την οποία, τις τελευταίες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία την επικαλείται ως αντεπιχείρημα στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η υπόθεση της σκευωρίας Novartis και η υπόθεση των υποκλοπών έχει μια ταυτότητα: τους σκευωρούς. Δηλαδή τον κύριο Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του. Στην πρώτη περίπτωση ήταν οι ενεργητικώς δημιουργούντες τη σκευωρία, που δυστυχώς η λανθασμένη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου τους απήλλαξε.

Και στην περίπτωση των υποκλοπών, η ανεύθυνη στάση του κυρίου Τσίπρα με συνεργό τον κύριο Ράμμο να εμπλέξει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε μικροκομματικά παιχνίδια.

Αρα, ναι, έχουν κοινό τόπο και όσοι συμπλέουν μαζί τους για το δεύτερο να ξέρουν ότι συμπλέουν και για το πρώτο.

 

Πώς απαντάτε στον χαρακτηρισμό «εγκληματική συμμορία» που αποδίδουν στην κυβέρνησή σας υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Εχω συνηθίσει στους υψηλούς τόνους του κυρίου Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στη Βουλή και τους ζω. Την εποχή Σαμαρά-Βενιζέλου μιλούσαν για «χούντα» – δυστυχώς αυτό θα το ξέχασε ο κύριος Βενιζέλος· λυπούμαι για αυτό. Τώρα μιλούν για «εγκληματική συμμορία». Στην πραγματικότητα, οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούν είναι η προσπάθειά τους να πάρουν πίσω την εξουσία, την απώλεια της οποίας βιώνουν με πολύ άσχημο τρόπο. Δεν θα έπρεπε να δίνει κανείς ιδιαίτερη σημασία σε οτιδήποτε λέει αυτή η ομάδα των ιδεοληπτικών ανθρώπων, οι οποίοι το μόνο που ονειρεύονται είναι την επιστροφή τους στην εξουσία και τη δίωξη των πολιτικών τους αντιπάλων. Τώρα δεν διστάζουν να υβρίζουν δημόσια και τους εισαγγελείς, όπως έκανε προχθές ο κύριος Πολάκης κατά τρόπο σκαιό.

 

Κατά την άποψή σας κάποιος που έχει υπό την εποπτεία του μια υπηρεσία, όπως ο πρωθυπουργός την ΕΥΠ, δεν έχει ταυτόχρονα και την απόλυτη ευθύνη για τα πεπραγμένα της;

Ο πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη της ΕΥΠ και θα είχε αντικειμενική ευθύνη εάν αφού ενημερώθηκε για τα κακώς κείμενα δεν είχε δράσει. Αντιθέτως, με το που ενημερώθηκε έδρασε στο πρώτο 24ωρο. Και άλλαξε τον νόμο, και πρόσθεσε ασφαλιστικές δικλίδες, και προσπαθεί να ανατάξει την υπηρεσία και να τη φτάσει στο επίπεδο που πρέπει.

 

Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε έναν άνθρωπο όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο συνεργαστήκατε αρμονικά στην κυβέρνηση Σαμαρά και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, να κάνει τόσο σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών;

Τον κύριο Βενιζέλο τον τιμούσα και τον τιμώ. Η ιστορική συνεισφορά του στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ δεν παραγράφεται ούτε διαγράφεται από την τωρινή σκληρή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκφράζει τις επιστημονικές απόψεις του, αλλά κατά τη γνώμη μου –και δεν μιλώ ως συνταγματολόγος που δεν είμαι, αλλά μιλώ ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου που έχω ψηφίσει μια σειρά νόμων για αυτά τα θέματα– κάνει λάθος. Η αρχική θέση του ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν μπορεί να παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφαλείας από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι καταφανώς λανθασμένη και αν ίσχυε θα έπρεπε να το αλλάξουμε γιατί θα ήταν και βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Θα σας μιλήσω όμως ανθρώπινα. Στενοχωρήθηκα που τον είδα σε αυτήν την εκδήλωση με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν του ασκώ κριτική. Ο,τι θέλει θα κάνει, μεγάλος άνθρωπος είναι, μεγάλη ευφυία έχει, ξέρει καλύτερα εκείνος πώς θα διαχειριστεί και τη δημόσια εικόνα του και την ιστορία του. Ανθρώπινα θα σας πω, στενοχωρήθηκα. Δεν μπορεί να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους ανθρώπους που με συκοφαντίες πήγαν να μας κλείσουν φυλακή. Και δεν πήγαν να κλείσουν μόνο εμένα, πήγαν να κλείσουν και τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

 

Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας –και έτσι όπως έχουν φορτιστεί οι σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ– σας φαντάζει ρεαλιστικό να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ανδρουλάκη;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πλέον καμία περίπτωση συνεργασίας του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρουλάκη. Και καλό είναι ο ελληνικός λαός προσερχόμενος στην κάλπη να μην έχει αυταπάτες. Συγκυβέρνηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη δεν θα υπάρξει. Δεν ταιριάζουν, δεν μπορούν να συνεννοηθούν, δεν θα υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο λαός στην κάλπη πρέπει να φτάσει και να ξέρει ποιες είναι οι επιλογές του. Ή θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε τη λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση» Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη-Κουτσούμπα. Αυτές είναι οι δύο επιλογές. Δεν υφίσταται τρίτη επιλογή.

 

Το κόμμα Βελόπουλου το αποκλείετε εξαρχής ή ανάλογα με τα αποτελέσματα θα μπορούσατε να συζητήσετε μαζί του;

Το έχουμε πει για τον κύριο Βελόπουλο πολλές φορές. Ο κύριος Βελόπουλος δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ούτε εμείς με τον κύριο Βελόπουλο. Διαφωνούμε στα βασικά και στα μείζονα.

Εμείς είμαστε υπέρ του δυτικού προσανατολισμού της χώρας, της παρουσίας μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, της ανοιχτής αγοράς, της φιλελεύθερης οικονομίας. Ο κύριος Βελόπουλος πιστεύει στη Ρωσία, στον αντιευρωπαϊσμό, στον απομονωτισμό. Δεν έχουμε κανένα σημείο επαφής για να συνεργαστούμε με το κόμμα του.

 

Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τους «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Πώς θα γίνει νομικά; Υπάρχουν οι συνταγματικές προϋποθέσεις για τον αποκλεισμό κόμματος από τις εκλογές;

Η ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες. Την έχουν επεξεργαστεί έγκριτοι συνταγματολόγοι. Θα είναι συνταγματικά ορθή και το κυριότερο, θα είναι πολιτικά ορθή. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που είναι καταδικασμένος ως μέλος εγκληματικής συμμορίας να γίνεται βουλευτής και να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό στο Κοινοβούλιο. Υπάρχουν και κάποια όρια σε αυτήν τη ζωή. Δεν μπορεί να αφήσουμε την Ελλάδα να παρουσιάζεται ξαφνικά στο παγκόσμιο στερέωμα ως μια χώρα που έχει μέσα στη Βουλή βουλευτές εγκληματίες. Αυτό θα έβλαπτε σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα. Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψουμε ποτέ ξανά ναζί στην ελληνική Βουλή. Αυτό θα πρέπει να το λύσουμε άπαξ διά παντός. Καταλαβαίνω ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν θα μας πάρουν όλους μαζί στον λαιμό τους.

 

Το πολιτικό κλίμα τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαιτέρως τοξικό. Μήπως πρέπει οι εκπρόσωποι των κομμάτων να αναλογιστείτε το ενδεχόμενο ότι με την τόσο σφοδρή και ακραία αντιπαράθεση θα κλονιστεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα της χώρας;

Η Νέα Δημοκρατία δεν οξύνει το πολιτικό κλίμα. Και εγώ που θεωρούμαι ο πιο οξύς, δεν το κάνω ποτέ από μόνος μου. Η Νέα Δημοκρατία απαντά σε χυδαίες επιθέσεις και προφανώς όταν πρέπει να απαντήσεις, δεν μπορείς να απαντήσεις με «το σεις και με το σας». Οταν σε λένε «εγκληματική συμμορία» δεν θα πεις «συγγνώμη, κύριε, να σας εξηγήσω, δεν είναι ακριβώς έτσι». Θα πεις αυτά που πρέπει να πεις.

Αρα, την ευθύνη για το τοξικό κλίμα τη χρεώνεται 100% ο κύριος Τσίπρας και η ομάδα του. Αυτοί έχουν επιλέξει να κάνουν εκλογές με τον Πολάκη στην πρώτη γραμμή, με ύβρεις κατά των πολιτικών αντιπάλων τους, με ύβρεις κατά των εισαγγελέων και με απειλές περί φυλακίσεων. Δεν το επέλεξε αυτό η Νέα Δημοκρατία ούτε και το θέλει.

Εμείς θα προτιμούσαμε μια εκλογική αναμέτρηση που θα συγκρίνουμε τι επενδύσεις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι επενδύσεις έφερε η ΝΔ. Τι μισθό έπαιρναν οι εργαζόμενοι επί Τσίπρα, τι μισθό παίρνουν επί Μητσοτάκη. Ποια ήταν η διεθνής εικόνα της χώρας το 2019, ποια είναι η εικόνα της σήμερα. Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον και ποια είναι της ΝΔ. Γιατί τελικά αυτό που αφορά τις εκλογές δεν είναι τόσο το τι έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Αυτό θα ήταν το ιδανικό.

Τώρα να σας πω την πάσα αλήθεια, δεν πιστεύω ότι μπορεί ο κύριος Τσίπρας να κάνει μια τέτοια συζήτηση. Φαντάζομαι αν τον ρωτήσετε για οτιδήποτε αφορά στο μέλλον δεν έχει να σας πει την παραμικρή ιδέα. Και αυτό είναι το βασικό του πρόβλημα και ο βασικός λόγος που θα χάσει τις εκλογές. Δεν έχει απολύτως καμία πρόταση για το μέλλον. Η μόνη του πρόταση είναι «θα κλείσω τους πολιτικούς αντιπάλους μου φυλακή».