Μικρή παραγωγή αλλά ποιοτικό προϊόν. Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικά με τη φετινή παραγωγή αχλαδιών στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου.

Δυστυχώς, η μικρή παραγωγή δεν ανέβασε τις τιμές για τους παραγωγούς.

Η φετινή μειωμένη παραγωγή όμως έχει να κάνει με έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του κάμπου, Τυρνάβου – Αμπελώνα- Δένδρων – Πλατανουλίων.

Ο Τύρναβος είναι από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής αχλαδιών επιτραπέζιων και βιομηχανικών, με πάνω από 12.000 στρέμματα. Το αχλάδι «Κρυστάλλι» και όλες οι άλλες ποικιλίες που παράγονται στον Τύρναβο, φημίζονται για την ποιότητά τους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Οι τιμές φέτος κυμαίνονται το «Κρυστάλλι» από 0,45 έως 0,60 ευρώ, οι «Κοντούλες» από 0,70 έως 1 ευρώ, τα «Κόσια» από 0,50 έως 0,70 και τα «Σάντα Μαρία» από 0,40 έως 0,45 ευρώ.

Εκείνο όμως για το οποίο γίνεται ζήτημα είναι το γεγονός ότι εισαγόμενα αχλάδια, κυρίως ισπανικά, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα αυτών της περιοχής Τυρνάβου, «βαφτίζονται» ελληνικά με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να εξαπατάται.

(Πηγή eleftheria.gr))