Στη Διάσκεψη των Αρχηγών των αστυνομικών αρχών της Ευρώπης (EPCC), στην έδρα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας Europol στη Χάγη, συμμετείχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του Οργανισμού. 

Ο κ. Αβραμόπουλος τιμήθηκε από την Europol για την προσφορά και την υποστήριξή του στον Οργανισμό και στην ευρωπαϊκή κοινότητα αρχών εφαρμογής του νόμου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, τα τελευταία χρόνια, έχει ενισχυθεί σημαντικά, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση υφιστάμενων και νέων προκλήσεων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

NETHERLANDS AVRAMOPOULOS

«Η Διάσκεψη αυτή είναι πραγματικά πολύ επίκαιρη. Βασιζόμαστε στις αστυνομικές αρχές των κρατών μελών, για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις ασφάλειας και να προστατέψουμε τους πολίτες μας», τόνισε, κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

«Η σημερινή Europol δεν έχει σχέση με τη Europol όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Με σκληρή δουλειά, μετατρέψαμε τη Europol σε ένα πραγματικό κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών και αποτελεσματικής συνεργασίας.

Σήμερα, η Europol εκφράζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καλύτερη της μορφή: συνεργασία, εμπιστοσύνη και ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας να οικοδομήσουμε μια γνήσια και αποτελεσματική Ένωση Ασφαλείας στην Ευρώπη.

Κατά την περίοδο της παρούσας Επιτροπής, η ΕΕ έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια κρίση ασφάλειας. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, το 2015 και τις επακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες σε πολλά άλλα κράτη μέλη, είναι πλέον ξεκάθαρη η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τις αστυνομικές αρχές. Η ΕΕ ανταποκρίθηκε με τη δημιουργία μίας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας και έκτοτε έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι αρχές των κρατών μελών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες της Europol.

Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη και βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ΕΕ. Η Ένωση Ασφαλείας που οικοδομούμε, αφορά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ανταλλαγή πόρων και την αντιμετώπιση των απειλών από κοινού.

Για παράδειγμα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Χάρη στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, μία πρωτοβουλία που έλαβα πριν από τέσσερα χρόνια, έχουμε δημιουργήσει μια σταθερή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τις εταιρείες του Διαδικτύου και τη Europol. Πολλές από τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει o ιδιωτικός τομέας, όπως το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, έχουν προκύψει από αυτή τη συνεργασία.

Η δράση του ‘Christchurch Call’ δημιούργησε μια δυναμική για παγκόσμια δέσμευση και δράση. Το Πρωτόκολλο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των Κρίσεων (EU Crisis Protocol), το οποίο σχεδιάζουμε από κοινού με την Europol και τα κράτη μέλη, θα πρέπει να λάβει πολιτική δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά την προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum) την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

Επιπλέον, έχουμε θεσπίσει ευρωπαϊκούς κανόνες της ΕΕ που ποινικοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα αδικήματα της τρομοκρατίας και προχωρήσαμε στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ. Στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS), η Europol θα είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή δεδομένων στον κατάλογο του ETIAS. Αυτό θα επιτρέψει τον εκ των προτέρων έλεγχο ασφαλείας για όσους ταξιδεύουν χωρίς θεωρήσεις στην ΕΕ. Δρούμε συλλογικά για να βελτιώσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Europol θα συνεχίσει να υλοποιεί τον ρόλο της ως καθοριστικός παράγοντας ασφαλείας, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια σκηνή.

Το βαθύτερο νόημα της ΕΕ, σε μια συλλογική και αλληλέγγυα ένωση πολιτών και εθνών, αντανακλάται σε αυτό που η Europol αντιπροσωπεύει σήμερα. Ο Οργανισμός αυτός αποτελεί παράδειγμα ενότητας, αλληλεγγύης, υπευθυνότητας, συνεργασίας και πάνω απ’ όλα, εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ των εθνών, αλλά και μεταξύ των πολιτών και των ευρωπαϊκών θεσμών».