Στην εξιχνίαση εγκληματικής οργάνωσης που είχε αποκομίσει πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ από τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και ευθύνεται για το θάνατο γυναίκας προέβη η ΕΛ.ΑΣ.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, συνελήφθησαν 41 μέλη της οργάνωσης, καθώς και πάνω από 80 αλλοδαποί.

Όπως διαπιστώθηκε διακινήθηκαν πάνω από 2.322.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 55 άτομα.

Η δράση των μελών της οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τα μέσα του 2022, προμηθεύοντας με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα παράτυπους μετανάστες από την Ασία στην χώρα μας, αλλά και από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι διακινητές των αλλοδαπών τους βιντεοσκοπούσαν απαιτώντας να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της μεταφοράς και τη χώρα στην οποία είχαν φτάσει.

Τα μέλη της οργάνωσης έδιναν τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς να επιλέξουν τον τρόπο μεταφοράς και τον προορισμό τους, με τη χρέωση να κυμαίνεται από 600 μέχρι και 10.000 ευρώ.

Κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι φρόντιζαν  να βρίσκουν διαβατήρια, άδειες διαμονής και οποιοδήποτε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο ο πραγματικός κάτοχος προσομοίαζε με τον «ενδιαφερόμενο». Για να το πετύχουν οι παράτυποι μετανάστες άλλαζαν κόμμωση η οποία έμοιαζε με αυτή των εικονιζόμενων ατόμων.

Θάνατος γυναίκας κατά τη μεταφορά

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, στην οποία προχώρησαν οι Αρχές, διαπιστώθηκε πως στις 21 Ιανουαρίου 2023 μία γυναίκα που μετέφεραν παράνομα, πέθανε λόγω των συνθηκών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι διακινητές προσπάθησαν να συγκαλύψουν το θάνατό της.

Ιεραρχία

Αρχηγός φέρεται ο 28χρονος Ε.Η., από το Μπαγκλαντές, υπό τις εντολές του οποίου λειτουργούσαν τα υπόλοιπα μέλη.

Υπαρχηγός ήταν ο 50χρονος H. s. Πρόκειται για το  πρόσωπο που μεταβίβαζε τις οδηγίες που είχε πάρει από τον Αρχηγό, στα υπόλοιπα μέλη ενώ παράλληλα είχε και τον ρόλο του «εγγυητή- ταμεία- της οργάνωσης.

25 μέλη της οργάνωσης είχα τον ρόλο του πλαστογράφου. Ήταν οι άνθρωποι που έφτιαχνα πλαστά covid test, boarding pass κ.α.

28 μέλη της οργάνωσης ήταν οι μεταφορείς- συνοδοί, εκείνοι δηλαδή που έδιναν οδηγίες στους παράτυπους μετανάστες αλλά και να τους μεταφέρουν.

7 μέλη της οργάνωσης ήταν οι εκμισθωτές κατοικιών

3 μέλη έβρισκαν τους αλλοδαπούς που στη συνέχεια θα διακινούνταν στην Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε.

15 από αυτούς είχαν το ρόλο να κρατούν και να διαχειρίζονται τα χρήματα – εγγυήσεις, που έπαιρναν από τους παράτυπους μετανάστες

και 15 ακόμα άτομα ήταν περιφερειακά μέλη της οργάνωσης.

Το σύστημα HAWALA

Τα χρήματα της οργάνωσης διακινούνταν μέσω του συστήματος HAWALA  (απέφευγαν τις τράπεζες) λόγω του χαμηλού κόστους, της γρήγορης παράδοσης, της δυσκολίας ανίχνευσης μεταφοράς αλλά και του ξεπλύματος χρημάτων.

Βασική αρχή του εν λόγω συστήματος, τα χρήματα να μην βγαίνουν ποτέ από την χώρα στην οποία βρίσκονται.

Ταυτοποιήθηκαν 21 τέτοια καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη μέθοδο.

Χώροι διαμονής

Οι διακινητές παρείχαν στους παράτυπους μετανάστες δωμάτια για να μένουν τα οποία πλήρωναν σε ημερήσια ή μηνιαία βάση.

Το ποσό αυτό ανερχόταν ανά άτομο στα 150 ευρώ.

Κατά την προανάκριση καταγράφηκαν τουλάχιστον 12 τέτοιοι χώροι σε 8 διαφορετικές διευθύνσεις στο κέντρο της Αθήνας, στα οποία βρέθηκαν κατά τις έρευνες πάνω από 80 παράτυποι μετανάστες οι οποίοι και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση.

Τρόποι επικοινωνίας

Για να μην τους βρίσκουν εύκολα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις (ghost numbers) που άλλαζαν συνεχώς.

Για να αποφεύγουν την καταγραφή των συνομιλιών τους από τους Αστυνομικούς, χρησιμοποιούσαν κυρίως διαδικτυακές εφαρμογές στις οποίες μιλούσαν με κωδικές ονομασίες.

Τρόποι διακίνησης 

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν (σύμφωνα με τη δικογραφία) δύο διαφορετικούς τρόπους διακίνησης.

– Ο πρώτος ήταν με αεροπλάνο, με το κόστος να ανέρχεται στις 4.000 ευρώ.

Κατά την διαδρομή μέχρι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και κατά την παραμονή τους εκεί, τα μέλη της οργάνωσης έδιναν οδηγίες στους παράτυπους μετανάστες έτσι ώστε να περάσουν τον αρχικό έλεγχο.

Στη συνέχεια τους έλεγαν να πάνε στις τουαλέτες και να αλλάξουν ρούχα για να μην εντοπιστούν από τυχόν έλεγχο στον χώρο του αεροδρομίου.

Οι παράτυποι μετανάστες, επιβεβαίωναν την αναχώρηση τους μέσω φωτογραφιών selfie, ώστε να παραλάβουν οι διακινητές τα χρήματα από μαγαζιά HAWALA.

– Ο δεύτερος τρόπος ήταν με τα πόδια ή με οχήματα.

Αυτό γινόταν μέσω Τουρκίας. Αρχικά οργάνωναν σε ομάδες τους παράτυπους μετανάστες και τους περνούσαν στην ελληνική επικράτεια από την Τουρκία μέσω του Έβρου.

Όσοι ήθελαν να φύγουν για χώρα της Ε.Ε. οι μεταφορές γίνονταν είτε στην Αθήνα, είτε στη Νέα Μανωλάδα, εκεί όπου ήταν και το «κέντρο» της οργάνωσης.

Σε αυτή την περίπτωση η χρέωση ξεκινούσε από 1250 ευρώ και έφτανε τις 4000 ευρώ.

Οι αλλοδαποί από Ασία και Αφρική που ήθελαν να φτάσουν σε χώρες της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό, το ποσό ανερχόταν από 4.000 ευρώ έως 10.000.