Για την επέκταση της κατασκευής του φράχτη στην περιοχή του Έβρου, το μεταναστατευτικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα ζητήματα και την υποψηφιότητά του στις εκλογές της 21ης Μαϊου στο νομό Ηλείας, μίλησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά:

– Σε ερώτηση για το οικονομικό κόστος που αναλαμβάνει η χώρα μας για την κατασκευή του φράχτη, τη σημασία του εν λόγω έργου και τη στάση της Ευρώπης απάντησε ως εξής:

« Πρώτα απ’ όλα να πούμε, ότι δεν είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που έχει χτίσει φράχτη. Είναι και η Ισπανία, στην Θέουτα και τη Μελίγια, στην πλευρά του Μαρόκου.  Οι χώρες του Νότου, είναι χώρες πρώτης υποδοχής. Η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να τη στηρίζει, έτσι ώστε να αναχαιτίζονται τα ρεύματα της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Έβρος λοιπόν και εδώ δεν καταλαβαίνω, γιατί γίνεται αυτή συζήτηση, αφού υπάρχει το αυτονόητο, είναι ένα σημείο στο οποίο τι παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια; Πρώτα απ’ όλα η εγκληματική δραστηριότητα των διακινητών.

Άρα, ο φράχτης σώζει ζωές. Το δεύτερον, ανοίγει δρόμους νόμιμης εισέλευσης, προσέγγισης προς την Ευρώπη.

Συνεπώς, πρέπει να γίνει.

Και πρέπει να γίνει αυτό με χρηματοδότηση της Ευρώπης, διότι η Ελλάδα έχει αναλάβει, πέραν των άλλων, και την ευθύνη να προστατεύσει τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.

Δεν καταλαβαίνω, γιατί γίνεται αυτή συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκείνο που με εξέπληξε είναι ότι διατρέχει οριζόντιας, στα πολιτικά κόμματα, η άποψη να μη χρηματοδοτηθεί, είτε είναι Σοσιαλιστές, είναι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πολύ ορθά, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι αυτό θα γίνει έστω και με εθνική χρηματοδότηση, γιατί το ρόλο που έχουμε αναλάβει στην περιοχή, θα τον διαδραματίσουμε.

– Για το λόγο κατασκευής του φράχτη υποστήριξε τα ακόλουθα:

«Πολλοί νομίζουν ότι το τείχος είναι για να προστατευτούμε από την Τουρκία σε ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας. Δεν είναι αυτό το πράγμα.

Είναι κυρίως για την διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, το οποίο είναι ένα ζήτημα, που θα κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια, γιατί την ώρα που εμείς μιλάμε εδώ, στο Αφγανιστάν υπάρχει εσωτερική έκρηξη.

EUROKINISSI

Για φανταστείτε ένα εκατομμύριο προσφυγές να έρθουν προς την Ευρώπη!

Από που θα περάσουνε;

Από την Τουρκία. Άρα, η Ελλάδα πολύ καλά κάνει. Κάτι τελευταίο όμως, που είναι πολύ σημαντικό».

– Γιατί δόθηκε προτεραιότητα στον Έβρο και όχι στα νησιά;

«Για ποιο λόγο μιλάμε για τον Έβρο και δεν μιλάμε για τα νησιά;

Πολύ απλά. Διότι, όταν υιοθετήθηκε η περίφημη Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας, την οποία εγώ είχα διαχειριστεί τότε ως αρμόδιος Επίτροπος, είχε εξαιρεθεί, κυρίως με πρωτοβουλία της Ελλάδος ο Έβρος και είχαμε μείνει μόνο στα θαλάσσια σύνορα, από το βόρειο Αιγαίο μέχρι το Καστελόριζο.

Γιατί; Γιατί τότε κάποιοι εισηγήθηκαν, προφανώς, στην Κυβέρνηση, ότι πρέπει να μείνει απέξω από την Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας, η οποία ετηρείτο μέχρι το 2019 πρέπει να σας πω από πλευρά τους, η περιοχή του Έβρου. Και έτσι τότε το 2020, τι έχουμε;

Το 2020, τι έγινε; Λέει, θέλετε να πάτε στην Ευρώπη, τους λέει η Τουρκία; Ωραία, πηγαίνετε. Να, η πόρτα ανοιχτή. 

Για ποιο λόγο εκείνη την εποχή δεν άνοιξε η πόρτα προς τη Σάμο και να σου ‘ρθουνε στη Σάμο 150.000; Και πολύ ορθά τότε, η ελληνική Κυβέρνηση, όρθωσε το ανάστημά της, σταμάτησε τις ροές και βεβαίως, είπε ότι εδώ ξεκάθαρα, στον Έβρο, εδώ είναι τα σύνορα της Ευρώπης, άρα πρέπει να γίνει αυτό το έργο.

Και με δική μου επιθυμία, πρέπει να πω.

– Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εφεξής είπε:

«Να μην περάσει απαρατήρητη η χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, που για πρώτη φορά το βαθύ κράτος της Τουρκίας στέλνει ένα μήνυμα στην Ελλάδα, ότι θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο του διαλόγου.

Δεν είμαστε αφελείς, αλλά νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση και να δώσουμε τέλος σε αυτή την περίοδο αντιπαράθεσης, που παραλίγο να μας οδηγήσει σε πόλεμο. Και δεν το θέλει κανένας αυτό».

– Την κάθοδό του στις προσεχείς εκλογές στο νομό Ηλείας αιτιολόγησε ως εξής:

«Έχω κάνει τα πάντα στην πολιτική, ίσως είμαι και από τους λίγους πολιτικούς, που έχουν περάσει απ’ όλες αυτές τις θέσεις. Ήρθε η ώρα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην γενέτειρα του πατέρα μου, εκεί που μεγάλωσα μικρό παιδί και που έχει μείνει έξω από τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Αυτές οι πανέμορφες περιοχές της Ελλάδας δεν αναπτύσσονται.

Μαζί, λοιπόν, με όλους τους άλλους, θα δουλέψουμε, έτσι ώστε η Ηλεία να ξαναμπεί στην πρώτη σειρά της αναπτυξιακής πορείας της χώρας».