Ο Γιάννης Μπρατάκος μίλησε στο «m» αμέσως μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που «καίνε» την κοινωνία και απασχολούν την επικαιρότητα.

«Θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ομαλότητα, που ύστερα από χρόνια και με κόπο επαναφέραμε ή θα παίξουμε μια ακόμη φορά στα ζάρια το μέλλον της πατρίδας μας;» θέτει ευθέως το δίλημμα των επικείμενων εκλογών, για να συμπληρώσει πως «δεν είναι καιροί ούτε για καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους ακυβερνησίας, ούτε για κυβερνήσεις η λειτουργία των οποίων απαιτεί διακομματικά παζαρέματα»· διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των πολιτών, ιδίως των ευάλωτων λέγοντας «επιστρέφουμε στην κοινωνία το μέρισμα που της αναλογεί».

Για να επιτευχθούν όλα αυτά «η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτη που να κρατά στιβαρά το τιμόνι που την πάει στο αύριο», λέει ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και είναι βέβαιος ότι «οι πολίτες το ξέρουν και θα δώσουν έμπρακτα την απάντησή τους επιλέγοντας Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία».

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Με βάση όλα τα ρεπορτάζ φαίνεται να κλειδώνει η ημερομηνία της 9ης Απριλίου. Αυτή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών;

Οι ανακοινώσεις για τον χρόνο των εκλογών θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν έρθει η ώρα. Αυτό που όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε συνέπεια στη δέσμευσή του για διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

Απέδειξε ότι, σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί θεσμικά και όχι καιροσκοπικά. Εκφράζει στην πράξη μια νέα πολιτική κουλτούρα ευθύνης, ωριμότητας και ουσιαστικού σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Πώς αντιμετωπίζετε την πρώτη Κυριακή των εκλογών; Είτε είστε πρώτοι είτε δεύτεροι θα αξιοποιήσετε την εντολή που θα λάβετε για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

 Η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα αναδείξει, ουσιαστικά, τον νικητή των εκλογών και θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Θα καθορίσει το αν η χώρα θα συνεχίσει να βαδίζει μπροστά με σιγουριά ή αν θα μπει ξανά σε περιπέτειες.

Θα καθορίσει το αν θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ομαλότητα, που ύστερα από χρόνια και με κόπο επαναφέραμε, ή αν θα παίξουμε για μια ακόμη φορά «στα ζάρια» το μέλλον της πατρίδας μας.

Γι’ αυτό και η ψήφος της πρώτης Κυριακής είναι καθοριστικής σημασίας. Διεκδικούμε το υψηλότερο δυνατό ποσοστό, ώστε να διασφαλίσουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

 

Υπάρχουν προνομιακοί συνομιλητές για τη Νέα Δημοκρατία και ποιοι είναι, κ. Μπρατάκο; Το ΠΑΣΟΚ; Το κόμμα Βελόπουλου; Αποκλείετε οποιαδήποτε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Προνομιακός συνομιλητής είναι η κοινωνία. Σε αυτήν απευθυνόμαστε, αυτήν εμπιστευόμαστε, σε αυτήν προσβλέπουμε. Πορευόμαστε με ισχυρή την πεποίθηση ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός, με διαρκή κινητοποίηση, χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση.

 

Στις δεύτερες εκλογές πρέπει πάση θυσία να συγκροτηθεί κυβέρνηση ή μπορεί να πάμε ακόμα και σε τρίτες εκλογές;

Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό ακριβώς η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Δεν είναι καιροί ούτε για καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους ακυβερνησίας, ούτε για κυβερνήσεις η λειτουργία των οποίων απαιτεί διακομματικά παζαρέματα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτη που να κρατά στιβαρά το τιμόνι που την πάει στο αύριο. Οι πολίτες το ξέρουν και θα δώσουν έμπρακτα την απάντησή τους επιλέγοντας Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία.

 

Σχεδόν κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται διάφορες παροχές από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Να περιμένουμε κι άλλες μέχρι τις εκλογές;

Οταν η οικονομική πολιτική μας επιτυγχάνει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους, επιστρέφουμε στην κοινωνία το μέρισμα που της αναλογεί. Κι έχουμε χρέος να το κάνουμε, σε μια περίοδο  κατά την οποία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πιέζονται από την ενεργειακή κρίση.

Σήμερα η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η ανεργία μειώνεται, το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή όλων μας καλύτερη, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βλέπουν τα εισοδήματά τους έπειτα από τόσα χρόνια περικοπών να αυξάνονται.

Αυτή είναι η πορεία της χώρας που πρέπει να συνεχιστεί και όχι να ανακοπεί.

 

Δεν φοβάστε ότι μπορεί να προκύψει κάποιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός σε λίγους μήνες από τώρα με όλα αυτά που έχουν δοθεί ή και θα δοθούν ακόμα; Σας το λέω διότι, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος συστήνει συνεχώς να είμαστε προσεκτικοί. 

Από την αρχή είχαμε πει ότι θα στηρίξουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί η κρίση. Οτι θα εξαντλούμε, αλλά δεν θα παραβιάζουμε, τα δημοσιονομικά περιθώρια. Οτι θα διαθέτουμε στην κοινωνία –ιδίως για τους πιο ευάλωτους– κάθε ευρώ που προστίθεται στα έσοδα του κράτους.

Αυτό κάναμε με την «Κάρτα αγορών» αμέσως μόλις διασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους από την έκτακτη φορολόγηση των δύο διυλιστηρίων. Αυτό κάναμε και με το επίδομα στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, όταν διαπιστώσαμε καλύτερα αποτελέσματα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Δεν θέσαμε και δεν πρόκειται να θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία.

 

Πρέπει να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου; Για παράδειγμα, πώς ακούτε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλη;

Πρώτα από όλα αποτελεί θράσος και υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί άλλους για εκείνα που διέπραξε η κυβέρνησή του. Διότι η  απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, στηρίζεται σε νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή του. Εκείνοι έδωσαν τη δυνατότητα στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, εκείνοι θέσπισαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, εκείνοι μετέτρεψαν σε ιδιώνυμο την απόπειρα παρεμπόδισης πλειστηριασμού.

Στη διάρκεια της θητείας μας θεσπίσαμε σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών –ιδίως των πιο ευάλωτων– και ήδη προχωρήσαμε, με τον νόμο που ψηφίσαμε την Τετάρτη, στη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με τις ρυθμίσεις αυτές γίνεται υποχρεωτική η αιτιολόγηση της μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη.

Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να εντάσσονται οφειλέτες ακόμα και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς. Εντάσσουμε νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μειώνουμε το επιτόκιο για τη ρύθμισή τους.

 

Πώς παντρεύονται τα ανοίγματα με υποψηφίους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τα όσα λέγονται για την εμπλοκή του πρώην προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στην προεκλογική μάχη;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό, λαϊκό κόμμα με μεταρρυθμιστικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Κόμμα πατριωτικό και προοδευτικό. Αγκαλιάζει πρόσωπα που πιστεύουν και αγωνίζονται για τις αρχές και τις θέσεις που υπηρετεί.

Πρόσωπα που μάχονται για μια ισχυρή Ελλάδα, για μια ισχυρή οικονομία, για μια κοινωνία δίκαιη και συνεκτική. Συζήτηση συνεργασίας με τον κ. Καρατζαφέρη δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο.

 

Είναι για εσάς μια «ευκαιρία» ο σεισμός στην Τουρκία για να έρθουν πιο κοντά ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν και να επανέλθουν οι δυο ηγέτες στο τραπέζι του διαλόγου;

Επιδιώκουμε την επίλυση της βασικής διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών –ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας– στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό είχαμε μια έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Οι σεισμοί και η ανυπόκριτη παροχή βοήθειας από τη χώρα μας στους πληγέντες οδήγησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη δήλωση για μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Περιμένουμε τα επόμενα βήματα. Εμείς ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα του διαλόγου. Κλείσαμε όμως και κρατούμε κλειστά τα παράθυρα των υποχωρήσεων και των παραχωρήσεων.

 

Ανησυχείτε πως μέσα στον Μάρτιο μπορεί να προκύψει ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα λόγω του σεισμού;

Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία μεταβολή της πίεσης. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στους πληγέντες της Τουρκίας και της Συρίας μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση μεταναστευτικών τάσεων.

Από τον Μάρτιο του 2020, που η χώρα μας βίωσε την οργανωμένη εκείνη υβριδική απειλή, απέδειξε πως μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της τόσο στη θάλασσα –διότι και η θάλασσα έχει σύνορα– όσο και στην ξηρά.

Είμαστε λοιπόν σε διαρκή επαγρύπνηση. Ασκούμε αποφασιστική, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που θέτουν σε κίνδυνο αδίστακτοι διακινητές.