υπόγα (η)

 

  1. το υπόγειο απαξιωτικά «δηλαδή θέλετε ενοίκιο 400 ευρώ γι’ αυτήν την υπόγα;» 2. το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ που διοχετεύει fake news και συκοφαντίες για τους αντιπάλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «κατάλαβα ότι δουλεύει στην υπόγα όταν είδα εκείνο το τουίτ του που έγραφε ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές» 3. οι φανατικοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαδίκτυο «από τότε που μπλόκαρα την υπόγα καθάρισε το timeline μου»

 

Διαστρέβλωση και κανιβαλισμός εξ αριστερών…

Αν θυμάστε ο όρος «υπόγα» καθιερώθηκε μετά το ρεπορτάζ της Λίνας Παπαδάκη, στο οποίο ο περήφανος σύντροφος Κυρίτσης (όχι ο σύζυγος Ακρίτα, ο άλλος) παρουσίαζε την ομάδα των συντρόφων που προωθούσαν το κομματικό αφήγημα (παραμύθι) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ομάδα βρισκόταν στο υπόγειο της Κουμουνδούρου – εξ ου και «υπόγα». Με αυτά ως δεδομένα, φαίνεται κάπως παράξενο ότι η «Αυγή της Κυριακής» επέλεξε τον όρο «υπόγα» για να περιγράψει τους λογαριασμούς στο twitter που έβγαλε στα μανταλάκια επειδή τόλμησαν να υποστηρίζουν τη Νέα τη Δημοκρατία και να κάνουν retweet φιλικά προς τη ΝΔ tweet. Αλλά μάλλον δεν είναι. Η διαστρέβλωση των όρων είναι ταυτόσημη με την Αριστερά (λαϊκές δημοκρατίες = δικτατορίες, ελευθερία διακίνησης ιδέων = ελευθερία εγκληματικής δράσης κ.λπ.) με τον ίδιο τρόπο που είναι ταυτόσημα με τον αριστερό Τύπο ο κανιβαλισμός εναντίον όποιου δεν ανήκει στην «προοδευτική» παράταξη.

 

Οι τελίτσες…

Οι τελίτσες ήταν πάντα εκεί. Η πληροφορία ότι ο αρχιεγκληματίας της φοιτητικής εστίας της πολυτεχνειούπολης χρηματοδοτούσε τον τρομοκράτη που είναι υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο μπορεί να μην εξέπληξε στ’ αλήθεια κανέναν, αλλά βοηθά και τον πλέον ανυποψίαστο να τις ενώσει.

 

Μια απορία μάλλον ειλικρινής

«Εχει λόγο η αστυνομία στα ελληνικά πανεπιστήμια;» ρωτούσε τον σύντροφο Ζαχαριάδη ο Αρης Πορτοσάλτε χτες την εκπομπή του, για να πάρει κάποια στιγμή ως απάντηση ένα «ο στρατός έχει λόγο ύπαρξης στο πανεπιστήμιο;» Στην αρχή νόμιζα πως πρόκειται για άλλη μια εξυπνακίστικη υπερβολή, αλλά μετά θυμήθηκα ότι ο υπουργός Αμυνας της Πρώτης Φοράς Αριστεράς, Καμμένος, είχε τονίσει ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό» και κατάλαβα ότι η απορία του συντρόφου Ζαχαριάδη ήταν μάλλον ειλικρινής.

 

Σε άλλο κόσμο

Η κακή σχέση των συντρόφων με την πραγματικότητα είναι γνωστή και πουθενά δεν φαίνεται τόσο καθαρά όσο στην εισβολή στην Ουκρανία: η Ρωσία χρησιμοποιεί ναζιστικές μεθόδους προσάρτησης εδαφών και εξόντωσης πληθυσμών, κάθε ομιλία στελέχους του Κρεμλίνου είναι ο ορισμός της ναζιστικής ρητορικής, την εισβολή στηρίζουν όλοι οι νεοναζί της Ευρώπης, αλλά για τους συντρόφους αυτοί που είναι ναζί είναι οι Ουκρανοί.