H σορός της βασίλισσας Ελισάβετ, πάνω σε κιλλίβαντα και σκεπασμένη από το βασιλικό λάβαρο, αναμένεται στις 16:22 να φύγει από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και να μεταφερθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ χιλιάδες Βρετανοί έχουν συρρεύσει στο κέντρο του Λονδίνου για να την αποχαιρετήσουν.

Σε φόρο τιμής στην εκλιπούσα μητέρα του, ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί της πομπής πίσω από τον κιλλίβαντα. Τα τρία αδέλφια του -πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπας Άντριου και πρίγκιπας Έντουαρντ- καθώς και οι γιοι του, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι θα περπατήσουν επίσης στην πομπή. Η Καμίλα, η Κέιτ Μίντλετον, θα ακολουθούν με αυτοκίνητο, όπως και η κόμισσα του Ουέσσεξ Σόφι και η Μέγκαν Μαρκλ.

Η πομπή θα διασχίσει μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά και κατά τη διάρκεια της θα σημάνει η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν και θα ριφθούν κανονιοβολισμοί στο Χάιντ Παρκ.

Στο κοινοβούλιο θα την υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ θα το παραλάβουν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και θα το τοποθετήσουν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

Θα ακολουθήσει 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

“Τεράστια αναμονή”

Ο Τύπος αναφέρει ότι έως και 750.000 που αναμένεται να σχηματίσουν ουρά τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων. Στη Σκωτία 33.000 άνθρωποι αποχαιρέτισαν ήδη την βασίλισσά τους στον καθεδρικό του Εδιμβούργου.

Αναμένουμε τεράστια ουρά αναμονής από αύριο το πρωί“, δήλωσε ένας φρουρός ασφαλείας που έχει τοποθετηθεί κοντά στο Ουέστμινστερ. “Πρόκειται για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα!”, πρόσθεσε. “Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο (…) το αισθανόμαστε ότι έρχεται και θα είναι τεράστιο”, σημείωσε.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, το βράδυ, η πριγκίπισσα Άννα ευχαρίστησε τον κόσμο για την τόση “αγάπη και τον σεβασμό” που δείχνουν στην εκλιπούσα μητέρα της.

“Είχα την τύχη να μοιραστώ τις τελευταίες 24 ώρες της ζωής της πολύ αγαπημένης μου μητέρας. Ήταν τιμή και προνόμιο να τη συνοδεύσω στο τελευταίο της ταξίδι”, πρόσθεσε η πριγκίπισσα, το μόνο παιδί της βασίλισσας που συνόδευσε τη σορό της από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο.

Η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει τη Δευτέρα παρουσία περίπου 500 ξένων αξιωματούχων και πολλών μελών βασιλικών οικογενειών, αλλά όχι ηγετών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας ή της Μιανμάρ.

Η κηδεία της, μια πρόκληση ασύγκριτης κλίμακας για την ασφάλεια, αναμένεται να είναι μεγαλειώδης, καθώς θα πρόκειται για το τελευταίο αντίο ενός λαού που στην πλειονότητά του δεν έχει γνωρίσει από τότε που γεννήθηκε άλλον μονάρχη από την Ελισάβετ Β’.