Λιζ Τρας: «Η  ξανθιά Θάτσερ του Instagram», συνόψισε η ιταλική «Corriere della Sera» το προφίλ της νέας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Λιζ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975, έζησε σε Σκωτία και Βόρεια Αγγλία και σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους της πήγε σε δημόσιο σχολείο και κέρδισε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομικά. Χαρακτηρίστηκε ως η «νέα Θάτσερ», ωστόσο η ίδια έχει δηλώσει ότι μεγάλωσε σε αριστερό «αντι-θατσερικό» περιβάλλον. Οι γονείς της την πήγαιναν συχνά σε διαδηλώσεις ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα: «Εξω η Μάγκι! Εξω η Μάγκι!».

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν εμπορική διευθύντρια στη «Shell Oil and Gas Company» αφήνοντας τη θέση της επικεφαλής οικονομικών θεμάτων σε βρετανική εταιρία τηλεπικοινωνιών. Στα φοιτητικά χρόνια της ήταν μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του κεντρώου αντιπολιτευόμενου κόμματος, το οποίο ήταν βασικός πολιτικός αντίπαλος των Συντηρητικών σε πολλές περιοχές της Αγγλίας. Εκείνη την περίοδο είχε ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης και της κατάργησης της μοναρχίας, δήλωση για την οποία έχει μετανιώσει, όπως δήλωσε, και την απέδωσε στην ορμή της νιότης της.

Η τάση της για αλλαγή πλεύσης στο πέρασμα των χρόνων (κάποιοι το λένε κακεντρεχώς «όπου φυσάει ο άνεμος») αφορά και το Brexit. Το 2016 η Τρας ήταν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι είναι «προς το οικονομικό συμφέρον της Βρετανίας και σημαίνει ότι μπορεί η χώρα να επικεντρωθεί σε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό». Πλέον είναι υπέρ του Brexit, υποστηρίζοντας ότι οι φόβοι της πριν από το δημοψήφισμα ήταν λανθασμένοι. Από τότε που εντάχθηκε στους «Τόρις» και έγινε μέλος του Κοινοβουλίου (το 2010) «έχει υποστηρίξει ένθερμα σχεδόν κάθε πιθανή ιδεολογία», σημειώνει τo CNN. Οι επικριτές της την κατηγορούν για πολιτικό οπορτουνισμό.

Οι αποκαλύψεις ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με βουλευτή του κόμματος στην αρχή της δεκαετίας του 2000 απείλησε να εκτροχιάσει τις βουλευτικές φιλοδοξίες της και να καταστρέψει το γάμο της, σενάρια που αποφεύχθηκαν ωστόσο. Είναι παντρεμένη από το 2003 με τον ορκωτό λογιστή Χιου Ο’Λίρι, τον οποίο είχε γνωρίσει τρία χρόνια νωρίτερα σε συνέδριο των Τόρις και μαζί έχουν δύο θυγατέρες.

Η Λιζ Τρας έχει υπηρετήσει τρεις πρωθυπουργούς σε διαφορετικές θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Τερέζα Μέι της ανέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Μπόρις Τζόνσον τη διόρισε πρώτα υπουργό Οικονομικών και εν συνεχεία επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, όπου υπέγραψε σειρά εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit.

Ως υπουργός Εξωτερικών είχε αρκετές ευκαιρίες να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες και ως πρωθυπουργός αναμένεται να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, ειδικά στη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. Στις ΗΠΑ είχε αέρα «σνομπ» και η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό της, Αντονι Μπλίνκεν, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Αν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν αν είναι φίλοι ή εχθροί, τότε θα έχουμε πρόβλημα», σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με το βλέμμα στραμμένο στις αμφιβολίες που είχε εκφράσει η Τρας προ μερικών εβδομάδων αναφορικά με το εάν η Γαλλία είναι τελικά «φίλος» του Ηνωμένου Βασιλείου ή «εχθρός».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, εξάλλου, ελπίζει η πρώην ομόλογός του και νυν ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10 να τον ξεχωρίζει πλέον χωρίς δυσκολία από τον δημοφιλή αοιδό, Νίκο Βέρτη.

Η ανησυχία της Τρας -ως μητέρας- θεωρείται δεδομένη, καθώς επίκεινται πολλές αλλαγές στη ζωή και στην καθημερινότητα των δύο έφηβων κορών της, της 16χρονη Φλόρενς και της 13χρονης Λίμπερτι. Πηγές του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι τα κορίτσια είναι «ενθουσιασμένα» με την προοπτική να ζήσουν σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του κόσμου. Αλλωστε, η πίσω αυλή του σπιτιού (το πιθανότερο είναι να μετοικήσουν στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ) οδηγεί στο Πάρκο Σεντ Τζέιμς. Λέγεται μάλιστα ότι ήδη κανονίζουν οι φίλες τους να κοιμούνται στο σπίτι τους.

Είναι σπάνιο για την Ντάουνιγκ Στρητ να μένει χωρίς παιδικές φωνές, αφού μόλις μία φορά αυτόν το αιώνα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν είχε παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο σύζυγος της Τρας, Χιου Ο’ Λίρι, εργαζόταν τα τελευταία χρόνια και λόγω της επαγγελματικής ανέλιξης της Τρας από το σπίτι. Ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το ζευγάρι, το πιθανότερο είναι να αναζητήσει κάποιο γραφείο κοντά στο Ουεστμίνστερ ή να συνεχίσει να εργάζεται από την παλιά τους κατοικία.