Η δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ασφαλούς οδικού δικτύου αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής· ένας στόχος που υπηρετούμε με συνέπεια και μεθοδικότητα.

Χωρίς χρονοτριβές, μοχλεύσαμε κάθε διαθέσιμο πόρο για να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητά μας, με εκτεταμένα έργα στις κεντρικές αρτηρίες σε κάθε γωνιά της Αττικής. Στην πιο πυκνοκατοικημένη Περιφέρεια της χώρας, οι νέες ασφαλτοστρώσεις –αυτός ο πραγματικός «μαύρος χρυσός»– αποτέλεσαν την προτεραιότητα της στρατηγικής μας.

Μεγάλες λεωφόροι που είχαν για δεκαετίες αφεθεί στην τύχη τους, είτε σε απομακρυσμένους δήμους είτε στο κέντρο της Αθήνας, εξοπλίστηκαν με νέο ασφαλτοτάπητα, διαγραμμίσεις, προστατευτικά στηθαία και φωτεινούς σηματοδότες. Μαζί με αυτά, φροντίζουμε και για τον εξωραϊσμό τους, δημιουργώντας νέες «πράσινες» νησίδες, με ανθεκτικά φυτά –πρόσφατο παράδειγμα η δενδροφύτευση της λ. Συγγρού με 300 φοίνικες– τα οποία, πέρα από την αισθητική αναβάθμιση, βελτιώνουν και το μικροκλίμα.

Παράλληλα, περάσαμε σε μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία, με θετικό αποτύπωμα τόσο στην ασφάλεια όσο και στο περιβάλλον: με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, αντικαθιστούμε 23.000 φωτιστικά σώματα με νέα τεχνολογίας led. Ετσι, επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 60%, ενώ εξασφαλίζεται άπλετος φωτισμός παντού, ακόμα και σε σημεία-παγίδες, που έγιναν συχνά αιτία για τραγικές απώλειες.

Εκσυγχρονίσαμε το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης Κυκλοφορίας, παρέχοντας τακτικά στοιχεία για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών του Λεκανοπεδίου, θέσαμε σε λειτουργία τον αριθμό οδικής βοήθειας 1544, ενώ συστήσαμε ειδικά συνεργεία για να βρισκόμαστε εκεί που υπάρχει ανάγκη, άμεσα και αποτελεσματικά.

Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια των πεζών, δημιουργώντας έξυπνες διαβάσεις για άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης. Εξωραΐζουμε τις υπόγειες διαβάσεις πεζών σε κεντρικές λεωφόρους, που για χρόνια είχαν περιπέσει σε υπολειτουργία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας, τοποθετούμε έξι νέες πεζογέφυρες σε σημεία υψηλής κυκλοφορίας, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Ανανεώσαμε τους φωτεινούς σηματοδότες βάσει των νέων κυκλοφοριακών δεδομένων και εγκαταστήσαμε εξοπλισμό αιχμής για την ανίχνευση των παραβατών του «κόκκινου». Είμαστε περήφανοι γιατί σε λίγες εβδομάδες ξεκινά πιλοτικά από το Τζάνειο Νοσοκομείο μια ακόμα καινοτομία: μέσα από ένα σύστημα πομπών και δεκτών, θα δίνεται αυτόματα προτεραιότητα στα ασθενοφόρα που διακομίζουν ασθενείς στο νοσοκομείο, δημιουργώντας ένα «κύμα» πράσινων σηματοδοτών στην πορεία τους.

Με σύγχρονα έργα αλλάζουμε τα κυκλοφοριακά δεδομένα και τον καθημερινό τρόπο μετακίνησης σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής. Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας στο νέο ΕΣΠΑ ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Κάθε μέρα ερχόμαστε πιο κοντά στον στόχο μας να κάνουμε την Αττική περιφέρεια-πρότυπο στην οδική ασφάλεια.

Ο Γιώργος Πατούλης είναι Περιφερειάρχης Αττικής