Αλλαγή στρατηγικής από την Κουμουνδούρου με τα στελέχη της αντιπολίτευσης να επικαλούνται τα… ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων.

Γράφει ο Άρης Διάκος

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις και τις εταιρείες έχει περάσει από σαράντα κύματα. Εσχάτως, τα στελέχη του κόμματος που απαντούν στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, γιατί η διαφορά πρώτου-δεύτερου κόμματος συνεχίζει να είναι όπως και πριν από τρία χρόνια, λένε αβίαστα ότι ναι νικάει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στα ποιοτικά στοιχεία.
Σαν κόμμα από άλλον πλανήτη παγκοσμίως, όταν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει επειδή νικάει στα ποιοτικά στοιχεία!

Για να σοβαρευτούμε, το πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να τον κερδίζει σε δημοφιλία και ικανότητα διακυβέρνησης και η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Οι ενστάσεις της Κουμουνδούρου για τα δείγματα, τις αναγωγές και τις σταθμίσεις των δημοσκόπων μπορεί να έχουν δόση αληθοφανούς προπαγάνδας, όμως ακόμη κι αν δεχτούμε ότι κάποιες από τις έρευνες είναι «αλλοιωμένες» και εξυπηρετούν επικοινωνιακές στρατηγικές, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και η πραγματικότητα –όπως την καταγράφουν όλες οι εταιρείες ερευνών, ακόμη και αυτές με τις οποίες συνεργάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης– είναι πως η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και, εκτός δραματικού απροόπτου, θα είναι το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα των εκλογών.

 

Χωρίς δυναμική

Ανεξαρτήτως της διαφοράς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να έχει τη δυναμική που χρειάζεται για να βρεθεί, στο επόμενο διάστημα, στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Η πλειονότητα των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει παρότι, όπως υποστηρίζουν, «το κλίμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους μεγάλους δήμους της χώρας, περιλαμβανομένης και της Αττικής, έχει αλλάξει». Το προβληματικό για την Κουμουνδούρου είναι πως, ακόμα και αν δεχθούμε, ότι η κυβέρνηση φθείρεται, τη φθορά δεν την εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως στον όροφο της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, οι επιτελείς ετοιμάζουν σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης για την επόμενη μέρα της ήττας.

Είναι τόσο ζοφερό το κλίμα στο συγκεκριμένο κομμάτι που ο ειδήμων του κόμματος Κώστας Πουλάκης, πρώην γραμματέας στο ΥΠΕΣ, που ασχολείται επισταμένως με τις δημοσκοπήσεις και αναλύει σχεδόν σε καθημερινή βάση τα αριθμητικά ευρήματα και ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία των κυλιόμενων μετρήσεων, δεν υπολογίζει εδώ και καιρό τη συνεργασία με την Palmos Analisis, δημοσκοπική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, η σχέση της οποίας με την «Αυγή» έχει κλείσει εδώ και καιρό, διότι η δημοσκοπική εικόνα που έδινε δεν «ικανοποιούσε» (sic) το κόμμα!

Οι γκρίνιες για το δείγμα έδιναν και έπαιρναν, ενώ από το 2015 ακόμα φιλικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνεργαστεί επί μακρόν με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

 

«Αυτόνομοι» οι ψηφοφόροι

Διαφορετική οπτική γωνία για το μετεκλογικό τοπίο από τις ηγεσίες των κομμάτων διατηρούν οι απλοί ψηφοφόροι, καθώς οι προτιμήσεις τους φαίνεται να μη συναντιούνται με τους  αρχηγικούς σχεδιασμούς. Μια αποτύπωση, ωστόσο, του κλίματος που επικρατεί στην κομματική βάση των αριστερών κομμάτων στη χώρα προσφέρει ο βαθμός αντιπάθειας προς τα κόμματα, τον οποίο επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ, με πρωτεργάτη του τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη.

Σε έρευνα της εταιρείας Prorata, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ, προκύπτουν οι «πολιτικές στάσεις και ιδεολογικές τάσεις στην Ελλάδα σήμερα», οι οποίες «δεν αποτελούν απλώς στιγμιαίες καταγραφές απόψεων, αλλά, αντίθετα, διαμορφούμενες στάσεις, οι οποίες μπορούν πλέον, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε κομματικές επιλογές», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΕΝΑ, προσθέτοντας ακόμη πως «το πολιτικοϊδεολογικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτα το πεδίο στο οποίο θα αναπτυχθούν το προσεχές διάστημα οι κομματικές αντιπαραθέσεις και θα εκπονηθούν οι επιμέρους κομματικές στρατηγικές».

Υπό αυτό το πρίσμα, «σημαντικό, μέχρις ενός σημείου, φαινόμενο, που θα επηρεάσει την προεκλογική συνθήκη, είναι ο βαθμός αντιπάθειας προς τα κόμματα» επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, δεδομένου ότι «στη σύγχρονη εκλογική συμπεριφορά διεθνώς εμφανίζεται το φαινόμενο της «αρνητικής ταύτισης» με κάποιο κόμμα, όπου η αντιπάθεια εμφανίζεται να είναι ισχυρότερο κίνητρο ψήφου απ’ ό,τι η συμπάθεια».

 

Πρωταθλητής στην αντιπάθεια

Και σ’ αυτόν τον δείκτη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωταθλητής στην αντιπάθεια, σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι απαντήσεις στην έρευνα αποκτούν μια επιπρόσθετη διάσταση, αφού διακηρυγμένος εκλογικός στόχος για την Κουμουνδούρου αποτελεί η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή αυτή της απλής αναλογικής, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων προοδευτικών δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα, τη στιγμή, ωστόσο, που περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την αντιπάθειά τους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας ανοιχτά για τις προτιμήσεις τους στην παρούσα έρευνα.

Απ’ όπου και να το δεις δεν βγαίνει το αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ με τίποτα.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”