Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη το Γάλλο ομόλογο του για τα γενέθλια του, ενώ αντάλλαξαν ευχές και για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, συνεχίστηκε η συζήτηση των θεμάτων ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε προτεραιότητα στα σχέδια συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών για εγγυήσεις ασφαλείας και συμφωνία για μέτρα ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία στάλθηκαν στους σχετικούς αποδέκτες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής πλευράς, και στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν από το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Εμανουέλ Μακρόν για το έργο της ρωσικής διπλωματίας πάνω στο ζήτημα αυτό.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν ακόμα την προβληματική κατάσταση που είχε προκύψει κατά τη διευθέτηση της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία προκλήθηκε από την απροθυμία του Κιέβου να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι η πιθανότητα διεξαγωγής μιας νέας συνόδου κορυφής με τη «μορφή της Νορμανδίας» εξαρτάται από τα συγκεκριμένα βήματα των αρχών του Κιέβου για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων του Μινσκ.

Με πρωτοβουλία του Ε. Μακρόν συζητήθηκε η κατάσταση στο Μάλι.

Πούτιν και Μακρόν αντάλλαξαν απόψεις για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής ζωής, την αποκατάσταση των οικονομικών και συγκοινωνιακών δεσμών στην περιοχή.

Σημειώθηκε ότι η Ρωσία και η Γαλλία εργάζονται πάνω στα ζητήματα αυτά, ενώ στο μέλλον σκοπεύουν να δράσουν ταυτόχρονα, ενώ με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου συζητήθηκε και η κατάσταση στο Μάλι.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του επέστησε την προσοχή στους περιορισμούς στους οποίους συνεχίζει να υπόκειται το ειδησεογραφικό κανάλι Russia Today στη Γαλλία.

Για το λόγο αυτό εξέφρασε την ελπίδα του πως το ρωσικό κανάλι θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες στην άσκηση της λειτουργίας του χωρίς καμία διάκριση που παρέχονται στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία.

Πηγή: www.ertnews.gr