fbpx

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι νικητές και τα βραβεία που απονεμήθηκαν

by news

Στην ταινία «Μαγκαλούφ, πόλη-φάντασμα» του Μιγκέλ Άνχελ Μπλάνκα (Ισπανία, Γαλλία) που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απένειμε το «Χρυσό Αλέξανδρο» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία «Λουτσαδόρας» σε σκηνοθεσία Πάολα Κάλβο, Πάτρικ Τζάσιμ (Γερμανία, Μεξικό).

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος – Δημήτρης Εϊπίδης» που απονέμεται σε νέους δημιουργούς και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ απέσπασε η ταινία «Στην άλλη πλευρά» σε σκηνοθεσία Ιβάν Γκουαρνίσο (Κολομβία, Ισπανία) και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ στο ντοκιμαντέρ «Ιζήματα» σε σκηνοθεσία Αντριάν Σιλβέστρε (Ισπανία).

Το βραβείο στo διαγωνιστικό πρόγραμμα >>Film Forward για ταινίες οι οποίες πειραματίζονται με τη φόρμα και τη μέθοδο της ταινίας τεκμηρίωσης και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία «Τοπία της αντίστασης» σε σκηνοθεσία Μάρτα Ποπιβόντα (Σερβία, Γαλλία, Γερμανία) και η Ειδική μνεία στο ντοκιμαντέρ «Οι πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Πάολας Ρεβενιώτη (Ελλάδα).

To Mermaid Award, το βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος, απέσπασε η ταινία «Χρώματα του Τόμπι» σε σκηνοθεσία Αλέξα Μπακόνι (Ουγγαρία) και Ειδική μνεία στο ντοκιμαντέρ «Οι πικροδάφνες» της Πάολας Ρεβενιώτη (Ελλάδα).

Φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσίασε ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα, αφιερωμένο στα ψηφιακά ηχητικά αρχεία. Το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ για το καλύτερο podcast απέσπασε το «Εναλλάξ» των Δανάης Δημοπούλου και Ελπινίκης Παπαδοπούλου (Ελλάδα) και Ειδική Μνεία το «Maid in Hell» των Λίνε Φαμπρίσιους, Άννα Στέεν Χάνσεν (Δανία).

Το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους απέσπασε το «Λουτσαδόρας» και καλύτερης ελληνικής ταινίας που εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ η ταινία «Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας» σε σκηνοθεσία Ανζελίκ Κουρούνης (Ελλάδα).

Τα Βραβεία Κοινού Fischer ξένης ταινίας απονεμήθηκαν στις ταινίες «Λουτσαδόρας» και «Πέρα από το Ρότερνταμ – Με τη Σάρα Ντράιβερ», σε σκηνοθεσία Λιούι και Νόα Κλόστερ (ΗΠΑ) και ελληνικής στο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Μπάρμπα «Μέσα από το τζάμι, τρεις πράξεις» (Ελλάδα) και «Ζαμπέτα» σε σκηνοθεσία Ελισάβετ Σφυρή, Σοφίας Σφυρή (Ελλάδα).

Το ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο», σε σκηνοθεσία Κλόι Φεργουέδερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Γερμανία, Τουρκία) κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας και το βραβείο της WWF Ελλάς για την καλύτερη ταινία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος απέσπασε η ταινία «Η σιωπή της παλίρροιας», σε σκηνοθεσία Πίτερ-Ριμ ντερ Κρόομ (Ολλανδία, Γερμανία, Δανία).

Η ταινία «Στην Άλλη Πλευρά» του Ιβάν Γκουαρνίσο (Κολομβία, Ισπανία), που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomer, απέσπασε το βραβείο του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες».

Στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, επιτροπή της ΕΡΤ απένειμε το πρώτο βραβείο της, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στην ελληνική παραγωγή που κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, δηλαδή στο «Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας».

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση απένειμε το βραβείο ΕΡΤ – Thessaloniki Pitching Forum, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ στην ταινία «Secrets of the Owl», σε σκηνοθεσία Ειρήνης Βουρλούμη και παραγωγή Λεωνίδα Λιάμπεη.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απένειμε το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ στην ταινία «Ενθύμιον» σε σκηνοθεσία Νίκου Ζιώγα (Ελλάδα) και την Ειδική Μνεία στο «Μια όμορφη μέρα» σε σκηνοθεσία Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη (Ελλάδα, Γερμανία).

Το Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία «Μια όμορφη μέρα» σε σκηνοθεσία Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη (Ελλάδα, Γερμανία) και το Ειδικό Βραβείο στην ταινία «Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας».

Η Εύα Στεφανή με την ταινία «Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ.» απέσπασε το Βραβείο WIFT GR από το ελληνικό παράρτημα του WIFT (Women in Film & Television – Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση) και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) κέρδισε η ταινία «Επιστροφή στη γη».

Τέλος, Οι σύμβουλοι του Agora Lab απένειμαν το Guidance Award της Paradiddle Pictures (Δανία) σε πρότζεκτ από την Ελλάδα που συμμετέχει στο Agora Lab, το Staion Athens” σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου και παραγωγή Γιολάντας Μαρκοπούλου και Δάφνης Καλαφάτη.

Στο 75% η πληρότητα στις θερινές αίθουσες, 48.000 θεατές δια ζώσης και διαδικτυακά.

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φέτος πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με online προβολές τον Μάρτιο (4-14/3), αφιερώματα και εκπαιδευτικές προβολές την άνοιξη και φυσικές και online προβολές από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021. Σε δέκα μέρες προβλήθηκαν 92 ταινίες στους εννέα θερινούς κινηματογράφους του Φεστιβάλ και 142 ταινίες online.

Στους φυσικούς χώρους πραγματοποιήθηκαν προβολές με πληρότητα 75% των κινηματογράφων και έγιναν 80 προβολές, έναντι 300 προβολών που πραγματοποιήθηκαν στην 21η διοργάνωση τον Μάρτιο του 2019. Συνολικά, 48.000 θεατές παρακολούθησαν τις προβολές του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, 3.500 ακροατές από όλο τον κόσμο άκουσαν τα podcasts που συμμετείχαν στο νεοσύστατο τμήμα του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 310 συναντήσεις με Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου online και σε φυσικούς χώρους.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα