Σε δίκοπο μαχαίρι για τον Νίκο Ανδρουλάκη αναμένεται να εξελιχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην ποντάρει σε κάτι περισσότερο από την ενίσχυση των ποσοστών του ως παρακαταθήκη για το 2027. Αυτό υπό τον όρο πως το κόμμα του – και ο ίδιος- δεν θα κληθεί να λάβει απόφαση συγκυβέρνησης.

Από αυτό το δίλημμα τον διασώζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως οδεύουμε σε νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ίσως για αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιμένει στη στάση των ίσων αποστάσεων. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής κρατά χαμηλούς τόνους και παραπέμπει σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους μιας κυβερνητικής συνεργασίας: «Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφώσει οι πολίτες θα κριθούν

οι προθέσεις όλων. Αν σκέφτονται και πολιτεύονται με όρους ειλικρινούς συναίνεσης και συνεργασίας ή με όρους προσωπικής πολιτικής διάσωσης» σχολιάζει ενώ παραδέχεται πως «τον Δεκέμβριο ξεκινήσαμε μια πορεία που δεν θα είναι σπριντ θα είναι δρόμος αντοχής για να πάρει το Κίνημα ξανά τη θέση του πρωταγωνιστή να γκρεμίσει την καχυποψία να διαλύσει τα όποια συναισθήματα πικρίας και να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνική του βάση».

Με άλλα λόγια οι εκλογές του 2023 θα είναι πρόβα τζενεράλε για το 2027 και με την ελπίδα πως μια πιθανή απόσυρση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα τότε σε συνδυασμό με την εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς και θα επιτρέψει στον Νίκο Ανδρουλάκη να διεκδικήσει την εξουσία.