Σήμερα (26/12) συμπληρώνονται 30 χρόνια από την επίσημη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν 26/12 το 1991 όταν ολοκληρώθηκε το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου τέλους. Με απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ επιβεβαιώθηκε η ανεξαρτησία των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και ιδρύθηκε η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Στις 7:32 μμ η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο υπεστάλη από το Κρεμλίνο και αντικαταστάθηκε με την προεπαναστατική ρωσική σημαία.

Η ουσιαστική διάλυση της «κόκκινης αρκούδας» είχε πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα. Όταν ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παραιτήθηκε και παραχώρησε τις εξουσίες του, μαζί με τους κωδικούς του σοβιετικού πυρηνικού οπλοστασίου, στον Μπόρις Γέλτσιν.

«Δηλώνω ότι διακόπτω τις δραστηριότητές μου στη θέση του προέδρου της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών» δήλωσε ο όγδοος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης..

Στα χρόνια που έχουν περάσει από τότε κάποιοι αποτιμούν θετικά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και κάποιοι αρνητικά. Εντός και εκτός των (πάλαι ποτέ) συνόρων της. Με αφορμή της σημερινή επέτειο -σε τηλεοπτική συνέντευξή του- ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε για «τραγωδία»: «Ό,τι χτίσαμε σε μια χιλιετία χάθηκε σε σημαντικό ποσοστό», δήλωσε.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει: «Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ είχε μεγάλη σημασία για Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτή τη στιγμή η ρωσική επιθετικότητα έχει φτάσει ξανά σε επικίνδυνο στάδιο, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».