Συζήτηση με θέμα «Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ το Σάββατο (30.11.2019) μεταξύ των: Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πάουλο Ράνγκελ, αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάιριντ Μακγκινες, αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Στέλλας Κυριακίδου, προτεινόμενης Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Υγείας.

“Η λύση είναι περισσότερες δουλειές, καλές δουλειές. Αυτό που κάνει ο Μητσοτάκης και όχι ο αριστερός λαϊκισμός” τόνισε ο Αντόνιο Ταγιάνι. “Θυμάμαι την αριστερά να καταγγέλλει την τρόικα όταν προσπαθούσαμε να κατευθύνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα”.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως ήταν καταστροφικό ότι έμεινε μόνη της η Ελλάδα απέναντι στο μεταναστευτικό.

Στην εισήγησή του, ο Παουλο Ράνγκελ υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός σχολιάζοντας τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό χρεώνοντας την άνοδο του λαϊκισμού ακριβώς σε αυτή.

Είπε πως η ΕΕ πρέπει να σταθεί αρωγός στην Ελλάδα και άλλες χώρες ενώ αναφορά έκανε και στην Μάλτα.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρθηκε και στη στάση της αριστεράς απέναντι στην τρομοκρατία σημειώνοντας πως είθισται να μην τη θεωρεί επικίνδυνη λανθασμένα.

Τόνισε επίσης πως: “ο λαϊκισμός που έχουμε στην Ευρώπη είναι ο Ινδός σε δεξιά και αριστερά. Στις νότιες χώρες λόγω της κρίσης έπαιξε ρόλο και η οικονομία αλλά βασική αιτία ήταν το μεταναστευτικό. Ο αριστερός λαϊκισμός αξιοποίησε την οικονομική κρίση και ο δεξιός τους μετανάστες. Υιοθέτησαν αντιευρωπαϊκή ρητορική για αυτό. Και στο brexit έπαιξε ρόλο το μεταναστευτικό. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ για να αποτρέψουμε τον λαϊκισμό του μέλλοντος:.

Από την πλευρά του η Μάιριντ Μακγκίνες σημείωσε “το brexit ερχόταν εδώ και καιρό διότι το συντηρητικό κόμμα είχε προβλήματα από καιρό. Το θέμα είναι πως έπρεπε να έχει γίνει από 2016 αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι επίπονο και για τη Βρετανία και για την ΕΕ. Ο λαϊκισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάληξη. Χρειάζεται να βρούμε μακροπρόθεσμες λύσεις στην ΕΕ και να αντιληφθούμε πως αν αποκοπεί το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρώπη είναι πρόβλημα. Για παράδειγμα σε θέματα ασφάλειας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Κανείς καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον μόνη της. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι το μεταναστευτικό. Είναι πολύ εύκολο να αφήσουμε το φόβο να μας καθοδηγήσει. Και είναι υποχρέωση μας να δουλέψουμε κατά του φοβού”.