120 δόσεις: όσοι οφειλέτες… προσέλθετε: Τι ανακοίνωσαν Αχτσιόγλου-Τσακαλώτος

147
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisTα «μυστικά» των 120 Δόσεων

Μέχρις τις 28 Ιουνίου θα έχουν περιθώριο όσοι χρωστούν στην εφορία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ενώ για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία ηρύθμιση θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό γνωστοποίησαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα 5 Μαΐου στην Βουλή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η ρύθμιση για την εφορία αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31/12/2018 και η ελάχιστη δόση θα είναι 30 ευρώ.

Ο ελάχιστος αριθμός δόσεων είναι οι 18.

Μέχρι ετήσιο εισόδημα10.000 ευρώ θα γίνονται 120 δόσεις, ενώ για υψηλότερα θα υπάρχει ένας συντελεστής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα προκειμένου να προσδιορίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής.

Οι συντελεστές θα μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Η εφάπαξ πληρωμή συνεπάγεται απαλλαγή των προσαυξήσεων κατά 100%.

Για τα νομικά πρόσωπα οι τακτικές οφειλές (από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) θα ρυθμίζονται σε 18 δόσεις.

Οι οφειλές από έκτακτη αιτία(φόροι κληρονομιάς κ.λ.π.) μέχρι 30 δόσεις.

Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 και σε αυτήν μπορεί να ενταχθούν και οφειλές που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση (12 δόσεις) και θα αναστέλλεται η επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Το χρονικό διάστημα για να μπει κανείς στην ρύθμιση είναι περιορισμένο καθώς όπως ειπώθηκε στην καλύτερη περίπτωση η «πλατφόρμα» θα ανοίξει στις 14 με 16 Μαΐου.

Η ρύθμιση για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία δεν προβλέπει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς και αφορά στο σύνολο των οφειλών έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.

Για εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται η αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα.

Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Για τους μη μισθωτούς προβλέπεται ο επανυπολογισμός και μπορεί να επιλεγεί εθελοντικά.

Θα γίνει για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016 με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr