Κάθε φορά που στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε αδιέξοδο καταφεύγουν στην εύκολη λύση τους ψεύδους επιστρατεύοντας και τους… επιτελικούς συνεργάτες τους.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

Τρόπος ζωής ή καλύτερα… αντιπολίτευσης έχουν γίνει τα fake news για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου, στην προσπάθειά της να αποδομήσει το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιστρατεύει οποιοδήποτε μέσο, ακόμα κι αν αυτό αποτελεί… ψέμα. «Δεν ορρωδούν προ ουδενός», έλεγε στο tomanifesto στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την «είδηση» για το παραποιημένο έγγραφο από τη… συριζαϊκή Διαύγεια (και όχι την επίσημη) που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βοστόνη.

Μάλιστα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενα το συγκεκριμένο έγγραφο, συμπέραναν ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο παρακολούθησε δημοσία δαπάνη τον αγώνα μπάσκετ της τοπικής ομάδας, αλλά ότι το συγκεκριμένο ταξίδι έγινε για τον λόγο αυτόν! «Παρέλειπαν» δε, στο πλαίσιο της δημιουργίας εντυπώσεων, να αναφερθούν στην παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στο Boston College, όπου αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας, τη στιγμή, άλλωστε, που προσκλήθηκε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι ως ιδιώτης. Σε κάθε περίπτωση, γαλάζια στελέχη θύμιζαν σκωπτικά το ταξίδι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος του Α. Τσίπρα στην Disneyland, συνοδεία της οικογένειάς του, παραπέμποντας στο εξής γνωμικό: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»!

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη και πιθανότατα ούτε η τελευταία (όσο πλησιάζουμε και προς τις εκλογές) φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιλέξει να πολιτευτεί με fake news.

Συνήθεια που έγινε λατρεία την αποκαλούσαν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, στους διαδρόμους της Βουλής «γαλάζια» στελέχη διερωτώμενα, πάντως, μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν για να πλήξουν την κυβέρνηση. Σίγουρα θα πάνε… μακριά, τόνιζαν οι ίδιοι, αν αναλογιστεί κανείς πόσα fake news έχουν παρουσιάσει ως «ειδήσεις»:

  1. Στις 25 Μαρτίου του περασμένου έτους ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για φωτογραφική απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Siemens για την προμήθεια των self tests. Τότε, μάλιστα, μιλούσαν για νέο δωράκι προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, αφού θα έπρεπε να γίνει κανονικά. Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ανακοινώθηκε, λίγες ημέρες αργότερα, ότι 30 εταιρείες έκαναν προσφορά για τη συγκεκριμένη προμήθεια, όμως ανάμεσά τους δεν βρισκόταν καν η εταιρεία Siemens. «Ενδεχομένως στο συγκεκριμένο ζήτημα, που απ’ ό,τι είδα υπήρξε μία τοποθέτηση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μία τοποθέτηση χωρίς να υπάρχει εξακρίβωση, διακρίβωση της καταγγελίας. Και ορθώς όταν βγήκε ότι δεν είναι η Siemens, αλλά γίνεται διαγωνισμός, είπαμε, λάθος, αλλά να δούμε τι θα γίνει με τον διαγωνισμό», ομολογούσε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αφού προηγουμένως είχε γίνει… χαμός.

 

  1. Λίγο καιρό νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του (Open03.2021) διατυμπάνιζε ότι ο Χ. Ξηρός είχε συλληφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η πραγματικότητα τον διέψευσε αφού επί κυβέρνησης ΝΔ οδηγήθηκε στις φυλακές. Ειδικότερα, ο τρομοκράτης συνελήφθη στις 3 Ιανουαρίου 2015, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στις 25 Ιανουαρίου 2015.

 

  1. Fake news διέσπειρε ο Αλ. Τσίπρας στις 13 Ιανουαρίου 2021 όταν δήλωνε ότι «ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι τόσο χαμηλός που ούτε του χρόνου θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πρέπει να γίνονται 25.000 εμβόλια την μέρα». Τελικά, τη Δευτέρα 5 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε ότι έσπασε το όριο των 56.000 εμβολιασμών ανά ημέρα…

 

  1. Ενα από τα πλέον «ευφάνταστα» σενάρια που έφτιαξαν στην Κουμουνδούρου ήταν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και στελέχη του κόμματος, κατηγόρησαν την υπουργό Λίνα Μενδώνη ότι σχεδίαζε να τοποθετήσει πινακίδα με το όνομά της στην Ακρόπολη. «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια. Αφού η κυρία Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο. Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα», σημείωνε ο Αλ. Τσίπρας. Το υπουργείο «αναγκάστηκε» να αναρτήσει στο Διαδίκτυο τις σχετικές επιγραφές όπου προφανώς δεν υπήρχε το όνομα της κυρίας Μενδώνη…

 

  1. Ο Αλ. Τσίπρας δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και τα εμβόλια προκειμένου να χτίσει το αφήγημά του εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 6 Νοεμβρίου 2020 σε συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως «πουλάει ελπίδα και λέει ότι θα εξασφαλίσει δωρεάν ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί». «Το να πουλάει ελπίδα ο πρωθυπουργός με ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί δυστυχώς και να εξαγγέλλει από τον Αύγουστο ο υπουργός Υγείας ότι θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο για να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί είναι απαράδεκτο», έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας. Λίγο διάστημα αργότερα και συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου οι πρώτες παρτίδες φτάνουν στην Ελλάδα και μάλιστα δύο μέρες αργότερα, στις 27 Δεκεμβρίου, γίνονται οι πρώτοι εμβολιασμοί.
  2. Στα κάγκελα είχε βγει ο Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος πριν από περίπου έναν χρόνο για ένα νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη επειδή δήθεν καταργούσε το οκτάωρο. Φυσικά η πραγματικότητα ήταν κάπως διαφορετική, αφού η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ήταν νόμος του κράτους εδώ και 30 χρόνια και μάλιστα μέσω της νέας ρύθμισης η επιλογή να εφαρμοστεί γίνεται μόνο εάν το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος, ώστε εάν θέλει να μπορεί να εργάζεται περισσότερο κάποιες μέρες και λιγότερο, ή καθόλου, κάποιες άλλες. Το παράδοξο δε ήταν πως λίγους μήνες αργότερα κάτι αντίστοιχο εφαρμόστηκε σε άλλη χώρα και τα φίλια μέσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν επειδή θα μπορούσε ο εργαζόμενος να εργάζεται λιγότερες από πέντε ημέρες!

 

  1. Από τη μακρά λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη όπου στην ευρύτερη περιοχή είχε προκληθεί ένταση ανάμεσα σε διάφορες ομάδες και ΜΑΤ. Ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «κυκλοφόρησε» μια φωτογραφία από έναν άνδρα με μώλωπες, ισχυριζόμενος ότι αυτός ο ξυλοδαρμός έγινε εκείνη την περίοδο. Φυσικά αποδείχτηκε ότι είναι από τα επεισόδια που έγιναν στη Χίο τον Φεβρουάριο του 2020. Αρον άρον έσπευδαν ορισμένοι να σβήσουν τις πομπώδης αναρτήσεις τους…

 

  1. «Μεταχρονολογημένες» φωτογραφίες χρησιμοποίησε ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλη περίπτωση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας λογαριασμοί φίλα προσκείμενοι στην αξιωματική αντιπολίτευση ανήρτησαν μια φωτογραφία του πρωθυπουργού, της συζύγου του και του Απόστολου Τζιτζικώστα, οι οποίοι ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό με ένα τσουρέκι. Η φωτογραφία, εν τέλει, αποδείχτηκε ότι είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και όχι όταν επέλαυνε η πανδημία.
  2. Σε συζήτηση στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν είχε δώσει εξετάσεις για ελληνικό πανεπιστήμιο και άρα δεν γνώριζε καν το σύστημα. Ο πρωθυπουργός απάντησε στα fake news κάνοντας γνωστό πως όταν ήταν μαθητής είχε δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις και μάλιστα είχε περάσει στο Πολιτικό της Νομικής.
  3. Στελέχη του κόμματος όπως ο Μάριος Κάτσης διακινούσαν ψεύτικα tweet στο Διαδίκτυο. Οπως για παράδειγμα ένα του Κ. Ζούλα, το οποίο αποτελούσε προϊόν photoshop από το 2014 ενός άλλου χρήστη.

 

  1. Για το τέλος κρατήσαμε ένα από τα πλέον απίστευτα που δείχνει πως η φαντασία κάποιων στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – αγαπημένος μισητός της Κουμουνδούρου- επισκέπτεται το Καστελόριζο. Ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει στο λιμάνι του νησιού μια θαλάσσια χελώνα η οποία έχει μπλεχτεί στα σχοινιά. Αυτό για λίγα δευτερόλεπτα ενώ σε σχετικό βίντεο ακούγεται η Μαρέβα Μητσοτάκη να φωνάζει ανήσυχη «έχει μπλεχτεί, έχει μπλεχτεί», με τον σύζυγό της να την καθησυχάζει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τι είδαν; Μια δεμένη χελώνα προς ικανοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη!

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”