“Χειρουργικές” επεμβάσεις στις τιμές των τουριστικών πακέτων και στις διαπραγματεύσεις με τους tour operators για τις κρατήσεις προμηνύουν φέτος όσοι δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά, προκειμένου, όπως εξηγούν, να διατηρηθεί υψηλά η ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς και να συνεχιστεί η θετική πορεία του κλάδου.

Βασική αιτία για τις αναμενόμενες εκπτώσεις, σημειώνουν, εκτός από τον έντονο ανταγωνισμό με χώρες της Μεσογείου που ανακάμπτουν ραγδαία, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, αλλά και παραδοσιακούς παίκτες όπως η Ισπανία και η Κροατία, είναι η υψηλή φορολόγηση του τουριστικού πακέτου. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, δηλαδή της αποκλιμάκωσης της φορολογίας, θα στραφούν τους επόμενους μήνες οι φορείς του χώρου, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων σε εστίαση, διαμονή και μεταφορές και τον περιορισμό της ισχύος του τέλους διανυκτέρευσης μόνο κατά τη θερινή περίοδο και όχι όλο τον χρόνο. Εξάλλου, ήδη το τουριστικό πακέτο στην Ελλάδα έχει φορολογία κατά οκτώ μονάδες υψηλότερη σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, προσθέτουν.

Φορείς του τουριστικού χώρου χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά “σταθεροποιητική” σε αφίξεις ξένων επισκεπτών. Τα έσοδα, εντούτοις, αποτελούν το μεγάλο ερώτημα, καθώς οι μειώσεις στα πακέτα, σε συνδυασμό με τους φόρους και τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές (οδικό δίκτυο, λιμάνια, συνοριακοί σταθμοί, κλίνες), δεν βοηθούν στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

Τα πρώτα σημάδια κάμψης της ζήτησης είναι, πάντως, ορατά. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ για τις προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα φέτος, ο προγραμματισμός θέσεων στις εισερχόμενες πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για τη θερινή σεζόν είναι μειωμένος κατά 7% , που σημαίνει 1,3 εκατ. θέσεις λιγότερες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, οπότε η ζήτηση σε αεροπορικές θέσεις κατέγραφε άνοδο 21%. Οι επιχειρηματίες περιμένουν τις μετρήσεις του Μαρτίου για να προχωρήσουν σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των κρατήσεων.