Αν τον Μάιο του 2014, με ευθύνη των δυνάμεων του λαϊκισμού, αναδείχθηκε σε διακύβευμα των Ευρωεκλογών εκείνης της χρονιάς το ψευτοδίλημμα «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», σήμερα, με τις δυνάμεις του λαϊκισμού στην εξουσία, το διακύβευμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου πρέπει να είναι σε όλους ξεκάθαρο: από την ψήφο μας κρίνεται ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια θέση οραματιζόμαστε για την Ελλάδα μέσα σε αυτήν.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η χώρα μας βιώνει μία ιδιόμορφη κατάσταση, «εντός-εκτός» μνημονίου, λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να εγγυηθεί μία καλύτερη επόμενη μέρα, ταυτόχρονα όμως αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα: την απαξίωση των θεσμών, την τραυματισμένη κοινωνική συνοχή κ.ά. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στα «αχαρτογράφητα νερά» του Brexit, ενώ αντιμετωπίζει και ένα γενικότερο κλίμα ευρωσκεπτικισμού από δυνάμεις που φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Ας είμαστε ειλικρινείς: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τέλεια. Για την ακρίβεια είναι ατελής και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα! Η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» για την οποία τόσα ακούμε εδώ και χρόνια, δεν έχει… ολοκληρωθεί και το έλλειμμα λύσεων σε καίρια θέματα δημιουργεί τα κενά που δίνουν χώρο στην αμφισβήτηση του τρόπου λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της Ένωσης.

Αυτό το βιώσαμε έντονα και στην Ελλάδα της κρίσης, όπου εφαρμόστηκαν σχεδόν πειραματικές πολιτικές, ωστόσο η ελληνική περιπέτεια εκτός από όλα τα άλλα που μας δίδαξε, σίγουρα έκανε ξεκάθαρο στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ότι η θέση της Χώρας μας είναι στην Ευρώπη. Όχι ως φτωχός συγγενής αλλά ως δυνατός, ισότιμος εταίρος, σε μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.

Για εμάς στη Ν.Δ. και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η απάντηση στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρη: θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, μία ολοκληρωμένη Ένωση, η οποία θα εγγυάται τα εξωτερικά σύνορα, θα είναι αλληλέγγυα προς τα κράτη-μέλη, θα δημιουργήσει κοινή πολιτική άμυνας, ενέργειας και μετανάστευσης, προϋποθέσεις οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, πολιτική νησιωτικότητας και ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να τα καταφέρουμε!

*Γιώργος – Σταύρος Κρεμλής: Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ