Το γλυπτό «Ομπρέλες», του Γιώργου Ζογγολόπουλου, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εικονογραφικά μοτίβα του καλλιτέχνη.

«Ομπρέλες» βρίσκουμε τοποθετημένες στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου πλησίον του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», στην είσοδο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στην είσοδο του Παλαιού Ψυχικού (στον Φάρο), περιοχή που έχει συνδεθεί με τον Ζογγολόπουλο καθώς εκεί βρισκόταν το σπίτι του.

Αυτό το γλυπτό, που κοσμούσε την είσοδο της 45ης Biennale της Βενετίας, τοποθετήθηκε τελικά το 1997 στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Οι «Ομπρέλες» σήμερα βρίσκονται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Τοποθετήθηκαν στη νέα τους θέση το 2013, έπειτα από την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της νέας παραλίας.

Οι ομπρέλες, ένα συνηθισμένο αντικείμενο προστασίας του ανθρώπου απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, το εικαστικό θέμα που απασχόλησε τον καλλιτέχνη αρκετά μέσα στα χρόνια, κατάφεραν να γίνουν από τα πιο εμβληματικά γλυπτά, με αμέτρητους συμβολισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσες να τις αποκαλέσεις… «Ομπρελίτσες». Η Χριστίνα Ταχιάου, μας μεταφέρει μια τέτοια περίπτωση. Μα, «Ομπρελίτσες»;

4673015.jpg
«Κάποιος έφτιαξε μια σελίδα που λέγεται ‘’Ομπρελίτσες – Νέα Παραλία’’, εννοώντας το σημείο στο οποίο βρίσκεται το γλυπτό “Ομπρέλες” του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ένα σύγχρονο μνημείο και έργο τέχνης τής Θεσσαλονίκης.

Έκτοτε, βλέπω συχνά κοινοποιήσεις παρουσίας στις “Ομπρελίτσες” και νιώθω την προσβολή που θα ένιωθε ο καλλιτέχνης εάν μπορούσε να δει αυτό το υποκοριστικούλι “Ομπρελίτσες” για το έργο του.

“Ομπρελίτσες” το έργο του Ζογγολόπουλου, λες και πρόκειται για πλαστικούρα σε λούνα παρκ…».