Η σηµασία του πειράµατος Ρώσων επιστηµόνων, τι έχει δείξει µε τις εξισώσεις του ο Αϊνστάιν, τα δύο επιστηµονικά στρατόπεδα και οι απόψεις τους, τα παράδοξα της «µηχανής του χρόνου» και οι «σκουληκότρυπες»
Διεθνής ερευνητική οµάδα κατάφερε να αντιστρέψει το «βέλος του χρόνου» σε ένα πείραµα µε κβαντικούς υπολογιστές. Τι σηµαίνει αυτό και ποιοι δρόµοι ανοίγονται µπροστά µας; Τον γύρο του κόσµου έκανε πριν από λίγες ηµέρες η είδηση ότι επιστήµονες στη Ρωσία, διερευνώντας τον «εξωτικό», αχαρτογράφητο και γεµάτο εκπλήξεις κόσµο της κβαντικής µηχανικής, κατάφεραν να αντιστρέψουν τον δεύτερο θερµοδυναµικό νόµο, που περιγράφει τη σταθερή πορεία όσων συµβαίνουν στον φυσικό κόσµο από την τάξη προς το χάος. Με απλά λόγια, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αντέστρεψαν το περίφηµο «βέλος του χρόνου» που (θεωρητικά) έχει πάντοτε µία κατεύθυνση, αυτή από το παρελθόν προς το µέλλον.
Με δηµοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητές του Εργαστηρίου της Φυσικής της Κβαντικής Πληροφορίας στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, µε τη βοήθεια συναδέλφων τους από την Ελβετία και τις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι κατάφεραν να τροποποιήσουν έναν κβαντικό υπολογιστή µε τρόπο τέτοιο ώστε αυτά που συµβαίνουν σε αυτόν να ακολουθούν πορεία από το χάος προς την τάξη. Ετσι όποιος βλέπει τι συµβαίνει στον υπολογιστή, βλέπει τα γεγονότα αντίθετα προς τη ροή του χρόνου, βλέπει δηλαδή ένα γεγονός σαν ο χρόνος να έχει γυρίσει πίσω. «Καταφέραµε µε τεχνητό τρόπο να δηµιουργήσουµε µια κατάσταση η οποία κινείται σε µια κατεύθυνση αντίθετη µε το θερµοδυναµικό βέλος του χρόνου» δηλώνει ο Γκόρντεϊ Λεσόβικ, επικεφαλής της ερευνητικής οµάδας.