Θυμόμαστε όλοι φαντάζομαι το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Πέραν όμως της υπερβολής που μπορεί να ενέχει ένα σύνθημα, να δούμε τι έλεγε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός για τα κόκκινα δάνεια το 2014 από την Θεσσαλονίκη.

Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ⅓ του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Άμεσος στόχος να εμποδίσουμε την αξιοποίηση του ιδιωτικού χρέους, ως μέσου άλωσης της περιουσίας των πολιτών και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Πέντε χρόνια πριν ο ΣΥΡΙΖΑ καθόριζε ως στόχο την αποτροπή αξιοποίησης του ιδιωτικού χρέους ως μέσου άλωσης της περιουσίας των πολιτών και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και διαβεβαίωνε για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ.

Σήμερα, έχουμε ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, διάρκειας ενός έτους, με δυσμενέστερους όρους από τους προβλεπόμενους στο νόμο Κατσέλη, που αποκλείουν εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτών.

Στο όριο των 130.000 ευρώ δανεισμού για υπαγωγή στην ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι και τα έξοδα εκτέλεσης της τελευταίας τετραετίας, αυτομάτως λοιπόν, όλα τα δάνεια με ανεξόφλητο κεφάλαιο περίπου 90.000 τίθενται εκτός ρύθμισης και τα σπίτια οδηγούνται στον πλειστηριασμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, στις διατάξεις του νέου νόμου θα υπαχθούν μόλις 150.000 δανειολήπτες.

Δηλαδή ούτε το 70% όσων κάλυπτε ο νόμος Κατσέλη. Παράλληλα, σύμφωνα με την θέση του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας όπως κατατέθηκε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, από την νέα ρύθμιση απουσιάζει η πρόβλεψη του νόμου Κατσέλη για όριο επιβίωσης του δανειολήπτη. Δηλαδή αφαιρείται το σημείο που ορίζει ένα εύλογο εισόδημα που πρέπει να έχει ο δανειολήπτης για να επιβιώσει στην καθημερινότητα, εφόσον υπολογιστεί η δόση που υποχρεώνεται να καταβάλλει.

Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
Ακόμη μία δέσμευση της κυβέρνησης που έμεινε κενό γράμμα, τότε που έκανε λόγο για φορολογική φρενίτιδα, η οποία έχει ισοπεδώσει οικονομικά τα χαμηλά στρώματα και την μεσαία τάξη. Αποκαθιστούμε, έλεγε το 2014 ο πρωθυπουργός, την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για όλους. Σήμερα το αφορολόγητο είναι 8.636 ευρώ, ενώ από το 2020 θα μειωθεί στα 5.685 ευρώ, όπως όριζαν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.
Κι αν ο χρόνος είναι σχετικός, τα μνημόνια δεν περιλαμβάνονται στο νόμο της Σχετικότητας, ανεξαρτήτως των πανηγυρισμών τον Αύγουστο του 2018 για τον τερματισμό τους. Οι τίτλοι τέλους δεν πρόκειται να πέσουν όσο ισχύουν οι εφαρμοστικοί νόμοι που τα συνόδευσαν όλα αυτά τα χρόνια. Και η έξοδος μοιάζει πολύ μακρινή…
Μ.Μ.