Πώς να μην πάρουμε κιλά όταν νηστεύουμε;

«Γιατί παχαίνω κάθε φορά που νηστεύω;». Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε οι διαιτολόγοι κατά την περίοδο της Σαρακοστής, αφού υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η διατροφή της νηστείας είναι διαιτητική.
Η νηστεία έχει μεγάλη θρησκευτική αξία, καθώς ενδυναμώνει την εγκράτεια και τη θέληση, αλλά παράλληλα είναι μία καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και να εντάξουμε στην καθημερινά μας διατροφή περισσότερα λαχανικά, θαλασσινά, όσπρια και φρούτα. Αν όμως δεν προσέξουμε είναι πιθανό να δούμε ξαφνικά τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει.

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας*
Διαιτολόγος LifeSmile, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

5 «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

• ΕΑΝ ΝΗΣΤΕΥΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
1) Τα λαδερά φαγητά δεν είναι διαίτης…
Τα λαδερά φαγητά περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από ό,τι νομίζετε. Ο λόγος; Περιέχουν λάδι. Σκεφτείτε ότι μία κουταλιά της σούπας από το τόσο ευεργετικό για την υγεία μας ελαιόλαδο, φτάνει τις 120 θερμίδες!
TIP: Ρίξτε στην κατσαρόλα σας μια κουταλιά για κάθε άτομο. Αν π.χ. μαγειρεύετε φασολάκια και η συνταγή σας είναι για 4 άτομα, βάλτε μόνο 4 κουταλιές της σούπας λάδι.
EXTRA TIP: Και ένα μυστικό για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου αλλά και το άρωμά του: χρησιμοποιήστε λίγο από αυτό στην αρχή του μαγειρέματος, αλλά τη μεγαλύτερη ποσότητα προσθέστε τη στο τέλος, όταν το φαγητό σας θα είναι σχεδόν έτοιμο.
2) Προσοχή στο ψωμάκι!
Το πιο συνηθισμένο λάθος αυτή την περίοδο τη νηστείας, είναι η ανεξέλεγκτη κατανάλωση ψωμιού. Οι θερμίδες των λαδερών φαγητών πολλαπλασιάζονται εάν τα φάτε με ψωμί, γιατί το γνωστό «βούτηγμα» αυξάνει την κατανάλωση λαδιού.
TIP: Μία φέτα ψωμί είναι αρκετή. Φάτε το χωρίς να το βουτάτε στη σάλτσα ή τη σαλάτα.
3) Τα κουλουράκια, τα τσουρέκια και ο χαλβάς
Οι θερμίδες κρύβονται συνήθως στα πιο απολαυστικά φαγητά. Αυτό ισχύει και κατά την περίοδο του Πάσχα. Από τα τρία, τα κουλουράκια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας, αφού μόλις ένα μπορεί να έχει μέχρι και 220 θερμίδες! Το τσουρέκι χρειάζεται προσοχή, αλλά μπορεί να καταναλωθεί με μέτρο, αφού μια φέτα περιέχει 160-230 θερμίδες ανάλογα με το πάχος της.
TIP: Προτιμήστε τον χαλβά! Αν και περιέχει 260-340 θερμίδες ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της μερίδας, οι θερμίδες του είναι «χρήσιμες», αφού περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και «καλά» λίπη. Εάν θέλετε λοιπόν κάτι γλυκό για μετά το φαγητό, προτιμήστε λίγο χαλβά.

• ΕΑΝ ΝΗΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ
4) Προσοχή στο τσιμπολόγημα…
Τα νηστίσιμα φαγητά συνήθως δεν μας χορταίνουν για πολύ ώρα κι έτσι συχνά καταφεύγουμε στο τσιμπολόγημα. Αποφεύγετε το τσιμπολόγημα και προτιμάτε μεγαλύτερα γεύματα που θα σας χορτάσουν.
TIP: Αν θέλετε οπωσδήποτε να τρώτε κάτι μεταξύ των γευμάτων προτιμήστε «ακίνδυνες» τροφές όπως ένα καρότο, λίγο αγγούρι, ένα φρούτο…
5) Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης…
Τα θαλασσινά (καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια), τα όσπρια, σαλιγκάρια, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια και τα προϊόντα της μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια καλή κατανάλωση πρωτεϊνών.