Ο Beto O’Rourke είναι ένας από τους κυριότερους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020

Γνωρίζοντας άριστα τους κανόνες του πολιτικού μάρκετινγκ το νέο αστέρι των Δημοκρατικών, ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ ή αλλιώς ο «λευκός Ομπάμα», όπως τον αποκαλούν, επέλεξε τη θρυλική Άνι Λίμποβιτς ως φωτογράφο της προεκλογικής του εκστρατείας.

της Δέσποινας Κουτσομητροπούλου

Ταυτόχρονα αποδεικνύεται πώς οι Δημοκρατικοί είναι μανούλες στην ανάδειξη νέων αντισυμβατικών προσώπων που διαθέτουν το περίφημο «νακ», όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ (www.instagram.com/ocasio2018/ )
Το πρώτο δείγμα, εντυπωσιακό. Και μόνο η επιλογή της Λίμποβιτς δείχνει πώς ο 46χρονος πολιτικός, πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών, αναγνωρίζει τη δύναμη της εικόνας θέτοντας ποιοτικούς κανόνες στην οπτική επικοινωνία.

Ο Μπέτο, εκ του Ρομπέρτο, φωτογραφήθηκε με το σκύλο του, το suv του και φυσικά το σήμα κατατεθέν του, το μπλε πουκάμισο σε μια σκονισμένη ερημιά του Τέξας. Για να γίνει εξώφυλλο στο Vanity Fair.

Για τις ανάγκες της φωτογράφησης η περιζήτητη Άνι πήγε στο Ελ Πάσο, το «χωριό» του Ο’ Ρουρκ. Έμεινε κάμποσες μέρες και με το φωτογραφικό της φακό απαθανάτισε τον τέταρτης γενιάς Ιρλαδοαμερικανό, την οικογένεια του και την καμπάνια του. Ο Μπέτο να παίζει ηλεκτρική κιθάρα, πλαισιωμένος από τα παιδιά του (συμμετείχε στα νιάτα του σε πάνκ-γκρουπ), ο Μπέτο να φτιάχνει παν-κέικς. Ο Μπέτο εδώ, ο Μπέτο εκεί. Με αυτή την φωτογράφηση ο Μπέτο «πήρε το χαρτί». To αεράκι #Beto2020 δεν φυσάει μόνο στο Τέξας. Αρκετοί, εντός των Δημοκρατικών, εκτιμούν πώς είναι ο μόνος που μπορεί να κατατροπώσει τον Τραμπ.

Και ήταν η Λίμποβιτς αυτή που του επεσήμανε εμφατικά ότι το μπλε πουκάμισο είναι το υφασμάτινο βέλος στη επικοινωνιακή φαρέτρα ενός υποψήφιου. Εφόσον διαθέτει όλα τα άλλα. Σε κάποιες πρόσφατες εμφανίσεις του ενδίδει και στην άσπιλη γοητεία ενός λευκού πουκάμισου. Αλλά μέχρι εκεί.

Συνοδηγός στο Toyota Tundra, η Λίμποβιτς, άκουσε τον γιο του, τον 8χρονο Χένρι, να λέει στον μπαμπά του που οδηγούσε. -«Μπαμπά, αν πας για πρόεδρος θα κλαίω όλη μέρα» – «Μόνο για μια μέρα;»-Όχι, κάθε μέρα, απάντησε ο Χένρι.

Αλλά, ένα μουτράκι γεμάτο φακίδες και σπινθηροβόλα μάτια, η 10χρονη κόρη του Μόλι εμφανίστηκε περισσότερο αποφασισμένη «Θέλω να ζήσω στον Λευκό Οίκο». Πιο μετρημένος ο μεγαλύτερος γιός του, ο 12χρονος Οδυσσέας, λάτρης της ομηρικής «Οδύσσειας» ο πατέρας του, του είπε «θέλω να διεκδικήσεις την προεδρία, μόνο εάν πρόκειται να κερδίσεις».
Ο Μπέτο, ο οποίος τελικώς κατέχει την τέχνη του να κερδίζεις χάνοντας, έχασε τις εκλογές για τη γερουσία- τον Νοέμβριο του 2018- με μόλις 2,6% από τον αντίπαλο του Τεντ Κρουζ (50,9% έναντι 48,3%) . Έχει δυνατό ρεύμα καθώς είναι δεινός ρήτορας, ομιλητής που συναρπάζει, ικανότατος στο fundraising και οπαδός του «πόρτα-πόρτα». Νοκ-νοκ!

Με μεγάλη απήχηση στη νεολαία, ο σχετικά άπειρος Ο’ Ρουρκ, στην εκλογική αναμέτρηση του ’18 ήταν ο πολιτικός που επένδυσε περισσότερους από όλους τους άλλους στη δύναμη του Facebook. Όσον αφορά τις θέσεις του τάσσεται κατά των μονοπωλίων, καθώς πιστεύει πώς τα μονοπώλια καταπνίγουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Η ατζέντα του περιλαμβάνει την προώθηση της βιομηχανικής και επιχειρηματικής νομοθεσίας που αποσκοπεί στην προώθηση του ανταγωνισμού, στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην προστασία των καταναλωτών.

Πιστεύει επίσης πώς για να μειωθεί η ανεργία πρέπει οι άνθρωποι που ψάχνουν δουλειά «να συνδεθούν με τις θέσεις εργασίας υψηλής αξίας που δημιουργούνται εδώ στο Τέξας επενδύοντας στα προγράμματα κατάρτισης, πιστοποίησης και μαθητείας». Ζητά περισσότερη αυτονομία στα σχολεία, τάσσεται κατά της στρατιωτικοποίησης των συνόρων και πίνει γάλα χωρίς λακτόζη. Το τελευταίο, είναι η άχρηστη πληροφορία για τον Ο΄Ρουρκ.

Άρα, έχουμε τέσσερα δεδομένα. Χαρισματικός, μπλε πουκάμισο, facebook και ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών. Και με ένα θετικό φορτίο ζωής, καθώς ο Ο’ Ρουρκ έχει αλλάξει δουλειές και έχει προσωπική ιστορία. Ναι, είναι ένας κανονικός άνθρωπος. Και το σλόγκαν του ενωτικό. «Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό».

-Μπλουζάκια για τις εκλογές του 2020 εδώ : https://www.amazon.com/Beto-ORourke-President-Campaign-T-Shirt/dp/B07H2H39PX
-Για το twitter του εδώ https://twitter.com/betoorourke
-Για το site του Μπέτο εδώ https://betoorourke.com/