Η εισαγγελέας Εφετών και εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, απαλλάχθηκε από κάθε ποινική ευθύνη για την υπόθεση των υποκλοπών, αφού η υπόθεση αρχειοθετήθηκε με απόφαση της προέδρου της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, και έτσι επιστρέφει, μετά τη λήξη της θητείας της στην ΕΥΠ, στον Πειραιά ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών.

Εύληπτο συμπέρασμα: Η Βασιλική Βλάχου ενήργησε ορθώς και σύννομα κατά την άσκηση των καθηκόντων της στις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ για διάφορα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε επιτεθεί δημόσια με σφοδρότητα εναντίον της, ωστόσο ουδέποτε προέβη σε μήνυση. Μάλλον επειδή οι νομικοί του σύμβουλοι τον είχαν ενημερώσει ότι οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες και ευχερώς μπορεί να παρακολουθηθεί (και) πολιτικό πρόσωπο. Αλλωστε, η Βασιλική Βλάχου είχε δηλώσει άνευ περιστροφών κατά την ακρόασή της από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι θα ενέκρινε παρακολούθηση ακόμα και της ίδιας της προέδρου της Δημοκρατίας, εάν το έκρινε απαραίτητο.

Η διπλή απαλλαγή (πειθαρχικά και ποινικά) της πρώην εισαγγελέως της ΕΥΠ υποχρεώνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επαναλάβει τη θέση του ότι σέβεται την Ελληνική Δικαιοσύνη και να εξηγήσει αν εντέλει καλώς ή κακώς η πρώην εισαγγελέας είχε εγκρίνει τη νόμιμη παρακολούθησή του. Πάντως, το κύριο ερώτημα που αναζητεί απάντηση είναι το στήσιμο «παραμάγαζου διαρροών» απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ και κυρίως εάν η επιδιωκόμενη αποσταθεροποίηση, που οι διαρροές αυτές στόχευαν, συγκροτεί παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και κατασκοπεία.