Την κατασκευή από τον αμερικανικό στρατό λιμανιού στη Γάζα για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η πρωτοβουλία δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα στο πεδίο, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, «οι αρχικές αποστολές θα γίνουν μέσω Κύπρου, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού και ενός συνασπισμού εταίρων και συμμάχων». 

«Μια προσωρινή προβλήτα θα επιτρέψει τη μαζική αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα καθημερινά», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν και τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί επιτρέποντας την είσοδο περισσότερης βοήθειας όπως και «να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα πιαστούν στα διασταυρούμενα πυρά». 

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι δευτερεύον ζήτημα ή διαπραγματευτικό στοιχείο», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν σε ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν αρκετές εβοδομάδες για να κατασκευαστεί προσωρινή προβλήτα για τη μεταφορά των προμηθειών από τα πλοία στην ακτή.