Και ο τελευταίος ρομαντικός αριστερός αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι… κάτι από ΣΥΡΙΖΑ με ολίγη από εφηβικό πάρτι, που όμως αυτοί που παρτάρουν είναι κάτι κουρασμένα παλικάρια. Αυτή είναι η μια όψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει και η άλλη που θυμίζει τους Ιταλούς κωμικούς τον Τσίτσο Ινγκράτσια και τον Φράνκο Φράνκι. Ο Στέφανος Κασσελάκης πιθανότατα να μην έχει γελάσει μαζί τους, λόγω ηλικίας φυσικά, αλλά ο ναύαρχος Αποστολάκης προφανέστατα κάποια ταινία του διδύμου Τσίτσο- Φράνκο έχει παρακολουθήσει. 

Θα θυμίσουμε εκείνη που ο Φράνκο φωνάζει στον Τσίτσο: «Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει». Τυχαία; Κάθε άλλο, αφού πριν σαλπάρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον ναύαρχο για τα… «μαγικά νησιά», είχε φύγει το κόμμα… «για άλλη γη και άλλα μέρη» μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.    

Εκείνος έφυγε και έμειναν οι «Τσίτσο» και οι «Φράνκο» για να μας ψυχαγωγούν συναγωνιζόμενοι σε σαχλαμάρες τα κόμματα διαμαρτυρίας που είτε πραγματοποιούν πλεύσεις ελευθερίας, είτε έχουν ελληνικές λύσεις, είτε πάλι μας θυμίζουν πώς ήταν η ζωή των χριστιανών στις κατακόμβες. 

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παύει στα χαρτιά να είναι αξιωματική αντιπολίτευση -με ή χωρίς περικεφαλαία αξιωματική- ώστε να είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν τις δηλώσεις του αρχηγού της. Έστω κι αν ο ίδιος έχει αποφασίσει στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις ευρωεκλογές να αποδείξει ότι στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. 

Και μπορεί the party’s over, το πάρτι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αρχίζει μια και ο «απρόβλεπτος» κατά δήλωσή του διοργανωτής του, ο Στέφανος Κασσελάκης, ανακοίνωσε ότι «πάει για πρώτο κόμμα». Όπερ μεθερμηνευόμενο ο… «δεν με κρατάει κανείς» έχει πάρει φόρα: είναι ασυγκράτητος μέχρι δακρύων, προφανώς από γέλια. 

Το θέμα, συνεπώς, έτσι όπως τίθεται,  δεν είναι πόσο σοβαρά ασχολούνται στην κυβέρνηση με τις δηλώσεις του «σαλπαρισμένου» προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πόσο σοβαρά ενδέχεται να δανειστούν από τον Κυριάκο Βελόπουλο κηραλοιφές προκειμένου να περιμένουν μπας και στις ευρωεκλογές φυτρώσουν ψήφοι. 

Προς το παρόν, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να κάνουν όνειρα και να τα μοιράζονται με το ΠΑΣΟΚ (ρωτήθηκε σχετικά ο Κώστας Σκανδαλίδης από τον Γιώργο Μελιγκώνη στο ΑΤΤΙΚΑ), αν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία στην περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές για να καλυφθούν οι έδρες των «Σπαρτιατών». Ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί στην περίπτωση που δεν φέρουν αποτέλεσμα οι κηραλοιφές και συγχρόνως το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη καταφέρει να μπει στην τετράδα έστω και με μειονέκτημα έδρας. 

Όπως διαφαίνεται με τόσο αντι- μητσοτακικό overdose, καλό θα ήταν το βράδυ των αποτελεσμάτων να κρατήσουν θέσεις στα επείγοντα.