Συνεχίζονται οι πλημμύρες στη Βραζιλία με τις απόκοσμες εικόνες από το αεροδρόμιο στο Πόρτο Αλέγκρε, να το δείχνουν να έχει μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

Η κατάσταση στα νότια της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 90 με τις Αρχές να κάνουν λόγο για τη χειρότερη κλιματική καταστροφή που έπληξε ποτέ την περιοχή.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Guardian από το αεροδρόμιο του Πόρτο Αλέγκρε, ο κεντρικός τερματικός του σταθμός του έχει πλημμυρίσει θυμίζοντας λιμνοθάλασσα.

Κλειστό το αεροδρόμιο

Η Ένωση Αερογραμμών της Βραζιλίας δήλωσε ότι το αεροδρόμιο στο Πόρτο Αλέγκρε θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα μετά την υπερχείλιση του ποταμού Γκουάιμα από τις όχθες του και τις πλημμύρες του διαδρόμου όπως και των βασικών κτιρίων.

Από τις σφοδρές βροχές που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα τη λατινική χώρα, έχουν πλημμυρίσει τεράστιες εκτάσεις της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, εκτοπίζοντας περισσότερους από 155.000 ανθρώπους, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 361 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 131 αγνοούνται ως αποτέλεσμα της «μεγαλύτερης κλιματικής καταστροφής όλων των εποχών», όπως την αποκάλεσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Εντουάρο Λέιτε και πρόσθεσε:

Περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι ζουν σε δεκάδες καταφύγια.

Μοιάζει με πόλεμο

«Το κράτος αντιμετωπίζει μια κατάσταση που μοιάζει με πόλεμο», δήλωσε ο Λέιτε στους δημοσιογράφους με τον πρόεδρο της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή για να επιβλέπει τις προσπάθειες διάσωσης.

«Αυτό είναι ένα από εκείνα τα γεγονότα που θα μείνουν στην ιστορία», πρόσθεσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Λέιτε, ο οποίος έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 397 από τις 497 κωμοπόλεις και πόλεις της πολιτείας του.

«Το Πόρτο Aλέγκρε (πρωτεύουσα της βραζιλιάνικης πολιτείας Ρίο Γκράντε ντε Σουλ), έχει καταστραφεί, αφήνοντας σχεδόν ολόκληρη την πόλη χωρίς την παροχή νερού, ηλεκτρισμού και τροφής», ανέφερε χθες η εφημερίδα «O Globo», περιγράφοντας «μια κατάσταση άνευ προηγουμένου απογοήτευσης» στην πλημμυρισμένη πόλη των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο μεταξύ, ο δημοσιογράφος Ροντρίγκο Λόπεζ ανέβασε ένα βίντεο στα social media που απεικονίζει τον ίδιο και άλλους συναδέλφους του να κάνουν κανό για τις ανάγκες του ρεπορτάζ..., σχολιάζει η εφημερίδα Guardian.