«Ο Όμιλος ΟΝΕΧ συνεχίζει σταθερά την εξωστρεφή αναπτυξιακή του πορεία, επεκτείνοντας το δίκτυο συνεργασιών του και σε χώρες που παραδοσιακά δεν αποτελούσαν προνομιακό χώρο δραστηριοποίησης της χώρας μας. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη από τη νέα διεθνή συνεργασία που εξασφάλισε ο όμιλος».

Αυτό υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται ότι κατακυρώθηκαν στην εταιρεία ΟΝΕΧ Technology Systems & Business Solutions, οι δύο διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί της κρατικής ακτοπλοϊκής εταιρείας της Δημοκρατίας της Αλγερίας της ENTMV (Entreprise Nationale de Transport Maritime de Voyageurs), ευρύτερα γνωστής ως Alegerie Ferries.

Οι διαγωνισμοί αφορούν σε δύο από τα πλοία του στόλου της Alegerie Ferries τα οποία δραστηριοποιούνται στις ακτοπλοϊκές γραμμές που συνδέουν την Αλγερία με την Γαλλία (το λιμάνι της Μασσαλίας) και την Ισπανία (τα λιμάνια της Βαρκελώνης και του Αλικάντε).

Οι διεθνείς διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν με τη διαδικασία υποβολής κλειστών τεχνικών και οικονομικών προσφορών σύμφωνα με τη νομοθεσία της Δημοκρατίας της Αλγερίας και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών κοινοποιήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες, που περιλάμβαναν Ναυπηγεία από την Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα και Τουρκία, των οποίων επικράτησε με σημαντική διαφορά η τεχνικο-οικονομική προσφορά των Ναυπηγείων του Ομίλου ΟΝΕΧ.

Κατά συνέπεια, τα Ναυπηγεία του Ομίλου ONEX στην Ελευσίνα, αναλαμβάνουν την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και πλήρους ανακαίνισης του οχηματαγωγού πλοίου TARIQ IBN ZYAD, μήκους 153m, κατασκευής έτους 1995.

Επισημαίνεται ότι το TARIQ IBN ZYAD έχει ελλιμενιστεί ήδη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, αποτελώντας το πρώτο αλγερινό πλοίο που εισέρχεται σε ελληνικό Ναυπηγείο διαχρονικά. Τις προσεχείς εβδομάδες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα πραγματοποιηθεί και η γενική επισκευή του οχηματαγωγού πλοίου BADJI MOKHTAR III, μήκους 200m, κατασκευής έτους 2021, κατόπιν επικράτησής τους στον σχετικό διαγωνισμό Consultation N°14/2023 du Décembre 2023.

«Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη από τη συγκεκριμένη διεθνή συνεργασία που εξασφάλισε ο Όμιλος ΟΝΕΧ. Ο κύκλος εργασιών συνολικά και για τα δύο πλοία υπολογίζεται να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο δίαυλο επαφών και οικονομικών συναλλαγών με μία ανερχόμενη οικονομία όπως η Αλγερία, χώρα που αποτελεί την 1η σε έκταση της αφρικανικής ηπείρου και την 10η σε έκταση παγκοσμίως» όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Για τη συγκεκριμένη επιτυχία του ο Όμιλος ONEX, αναφέρει, τέλος, στην ανακοίνωση ότι «επιθυμεί να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του για την αρωγή που παρείχαν σ' αυτήν την προσπάθεια η πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Αλγέρι, και ιδιαιτέρως η Αφροδίτη Οικονόμου, γενική σύμβουλος ΟΕΥ Β' του εμπορικού τμήματος της πρεσβείας, το Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς που μερίμνησε για την έγκαιρη πληροφόρηση του Ομίλου ΟΝΕΧ σχετικά με τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων διεθνών διαγωνισμών και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, για τη σημαντική στήριξη και συμβολή του στην αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας».