Αίτημα αποφυλάκισης υπέβαλε ο Ηλίας Κασιδιάρης, πρωτόδικα καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το αίτημά του έχει υποβληθεί στις 26 Απριλίου, στη φυλακή Δομοκού όπου κρατείται. Η διοίκηση της φυλακής αναμένεται να το διαβιβάσει στον εισαγγελέα Λαμίας.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας επί του αιτήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη θα εξετάσουν τα ίδια όργανα που έκριναν την με όρους αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις καθώς δημιουργείται κακό προηγούμενο.

Θυμίζουμε ότι η υφ' όρον απόλυση του 67χρονου, καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών ως αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος, από τη φυλακή, αποφασίστηκε από το δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με βάση την ισχύ του Ποινικού Κώδικα του 1950, ο οποίος κυρώθηκε στη δημοτική με το Προεδρικό Διάταγμα 283/1985 και καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2019.

Για την απόλυση του Μιχαλολιάκου οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης, που καθόριζε για την απόλυση υπό όρους, η οποία για περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης οριζόταν στα 3/5 της ποινής. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους και τις διατάξεις για αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου.

Να σημειωθεί ότι τυπικά ο Ηλίας Κασιδιάρης πληροί τις προϋποθέσεις για υπό όρους απόλυση από τη φυλακή, καθώς έχει εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής που του έχει επιβληθεί.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, ακόμη και μέσα από τη φυλακή, έχει πολιτική δράση, καθώς φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από το ακροδεξιό κόμμα των Σπαρτιατών, οι βουλευτές του οποίου (νυν και πρώην) ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για παραπλάνηση του εκλογικού κοινού. Οι βουλευτές των Σπαρτιατών, ακόμη και αυτοί που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, όπως και ο Ηλίας Κασιδιάρης και ένας δικηγόρος, που φέρεται ότι λειτουργούσε ως σύνδεσμος, θα δικαστούν στις 19 Ιουνίου, ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, με την κατηγορία για προσπάθεια εξαπάτησης των ψηφοφόρων στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Επιπλέον, ο Ηλίας Κασιδιάρης, εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, έχει δηλώσει τη στήριξή του προς συγκεκριμένο υποψήφιο του κόμματος «Πατριώτες».