«Μάχη» προκειμένου να συγκεντρώσει το (πολυπόθητο) 3% και να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή θα δώσει η Νέα Αριστερά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα, τη στιγμή που η Πλεύση Ελευθερίας θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει εκπρόσωπο στο ευρωκοινοβούλιο. Βίοι αντίθετοι για τα δύο κόμματα, αν κρίνει κανείς πού βρίσκονταν τα στελέχη του πριν από τις εθνικές εκλογές, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου οριακά να εισέρχεται στη Βουλή και τη Νέα Αριστερά να έχει –ελέω ΣΥΡΙΖΑ– 11 έδρες με το... καλημέρα.

Οπως είναι λογικό, στα νέα γραφεία της Νέας Αριστεράς δεν επικρατεί... ενθουσιασμός, καθώς τα στελέχη του κόμματος αντιλαμβάνονται ότι θα πρόκειται για σημαντική έκπληξη εάν πιάσουν το εκλογικό όριο στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Αλλωστε, οι δημοσκοπήσεις μετρούν το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση λίγο κάτω από το 3% και ενδεχομένως όσο βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές να αυξηθεί η συσπείρωση άλλων κομμάτων της Αριστεράς και ως εκ τούτου το νεοσύστατο κόμμα να απολέσει κι άλλες δυνάμεις. Παρά ταύτα, στη Νέα Αριστερά θεωρούν ότι έχουν βάσιμες ελπίδες να αντιστρέψουν τη σημερινή εικόνα, εκτιμώντας ότι το ευρωψηφοδέλτιό τους έχει «δυνατά» ονόματα.

Την ίδια ώρα, μόνο τυχαίες δεν είναι οι επιθέσεις στον Στέφανο Κασσελάκη (όπως, για παράδειγμα, όταν «αποκάλυψαν» την γκάφα με το 5% του ΑΕΠ για την Υγεία), καθώς θεωρούν ότι μπορούν να ψαρέψουν ψήφους από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. Τους πιο αριστερούς ψηφοφόρους που έχουν παραμείνει στην Κουμουνδούρου, οι οποίοι δυσανασχετούν από τις πολιτικές επιλογές του προέδρου του κόμματος.

Στον αντίποδα, χαράς ευαγγέλια επικρατούν στην Πλεύση Ελευθερίας, καθώς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναμένεται να λάβει ισχυρό ποσοστό. Θυμίζουμε ότι η Πλεύση Ελευθερίας έκανε την ανατροπή στις δεύτερες εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 και ενώ με ποσοστό 2,89% είχε μείνει εκτός Βουλής, τελικά κατάφερε να λάβει 3,17% εκλέγοντας οκτώ βουλευτές.

Οπως φαίνεται, πλέον κινείται γύρω στο 4%, μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση περίπου έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Η μαχητικότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή (η οποία, βέβαια, πολλές φορές κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού ακτιβισμού) «καρποφορεί», ενώ κέρδισε πόντους ειδικά με την υπόθεση των Τεμπών. Πολλοί εκτιμούν ότι ένας από τους κερδισμένους των εκλογών θα είναι η Πλεύση Ελευθερίας.