Με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα η κυβέρνηση υλοποιεί μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις χωρίς να επηρεάζεται από το γεγονός ότι «τρέχει» ήδη η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών. Στην ατζέντα της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου βρίσκονται 15 κρίσιμα νομοσχέδια που αποτελούν μεταρρυθμίσεις πρώτης γραμμής και αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής λίστας με τα νομοσχέδια που θα γίνουν άμεσα νόμοι του κράτους. Στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας ενώ περιλαμβάνει και διατάξεις για τη μετεξέλιξη της λειτουργίας των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών. Επιπλέον, συστήνεται Σώμα Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις ενώ περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις με ειδικά προγράμματα για τη στρατιωτική θητεία ανδρών και γυναικών.

Στον άμεσο νομοθετικό χάρτη της κυβέρνησης βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία. Πρόκειται για την Εθνική Στρατηγική για την επόμενη εξαετία με 170 οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της απασχόλησης, της υγείας και της ορατότητας των ΑμεΑ. Παράλληλα, θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων με μπόνους στο Δημόσιο και την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά από παραβάσεις.

Το πιο ισχυρό «όπλο»

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης είναι και το πιο ισχυρό «όπλο» της στον δρόμο προς τις κάλπες, όπως έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών». Στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν ότι βασικό στοιχείο για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η στάση που θα κρατήσουν στις κάλπες οι αναποφάσιστοι.

Ο πρωθυπουργός σε όλες τις συναντήσεις του με τους πολίτες μέχρι τις ευρωεκλογές θα τους καλεί, προτού κρίνουν, να συγκρίνουν. Θα αναδεικνύει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση την τετραετία 2019-2023 εν μέσω μεγάλων εξωγενών κρίσεων που επηρέασαν πολύ πιο ισχυρές οικονομίες από την ελληνική. Θα υπογραμμίζει και τις μεγάλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων 10 μηνών που έχουν μεσολαβήσει από τις εθνικές εκλογές του 2023 σε μια σειρά από τομείς με επίκεντρο την καθημερινότητα.

Τις αλλαγές στην υγεία με το νέο ΕΣΥ και τον εκσυγχρονισμό δομών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου και την ιστορική τομή για την ίδρυση παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων, την ενίσχυση και επέκταση του ψηφιακού κράτους, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και τα μέτρα απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια που εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά άμεσα περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη συσπείρωση των «γαλάζιων» στελεχών και της κομματικής βάσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ οδεύει σε μια ακόμα εκλογική νίκη ξεπερνώντας τον πήχη του 33% που έβαλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανάλογη εικόνα αναμένεται και από το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πόρτα πόρτα η μάχη

Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο στόχο έχουν να δώσουν τη μάχη πόρτα πόρτα με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου μετά να ανοίξει ένας νέος κύκλος κυβερνητικής θητείας για τα επόμενα τρία χρόνια, περίοδο κατά την οποία δεν θα οδηγηθούν ξανά οι πολίτες σε κάλπες. Ο περιορισμός της αποχής και της ψήφου διαμαρτυρίας θα είναι μόνιμα στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο προσεχές πρόγραμμά του έχουν ενταχθεί επισκέψεις στην Ηπειρο και τη Μακεδονία και μια σειρά περιοδειών σε όλη την επικράτεια. Στα τέλη της εβδομάδας θα μεταβεί στο Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Χίο, ενώ είναι βέβαιο πως μετά την επιστροφή του από την Αγκυρα για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου, οι συναντήσεις και οι ομιλίες του με πολίτες θα είναι σχεδόν καθημερινές.

Η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ θα κορυφωθεί φυσικά την τελευταία εβδομάδα των ευρωεκλογών με δεδομένες τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί κοντά σε πολίτες σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις στην Πελοπόννησο και φυσικά στην Κρήτη.