Πλησιάζει η ημερομηνία της κρίσιμης συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 13 Μαΐου στην Αγκυρα και η Ελλάδα με την Τουρκία εντείνουν τις διεργασίες για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνάντησης των δύο ηγετών, με το κλίμα να έχει ομαλοποιηθεί μετά τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.

Η συνάντηση, όπως και όλες οι συναντήσεις αυτού του επιπέδου, είναι σημαντική. Η Αθήνα γνωρίζει πως, παρά το κλίμα ηρεμίας, η Αγκυρα δεν έχει υποχωρήσει από τις πάγιες διεκδικήσεις της που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της περί διαφορών που προσκρούουν στις επίσης πάγιες ελληνικές θέσεις. Οπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τη «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ «και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα».

Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση της Αγκυρας στοχεύει στη δημιουργία θετικότερης ατζέντας και στοχεύει επίσης στη διατήρηση του καλού κλίματος των τελευταίων μηνών. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ξεκαθάρισε ότι «οι Τούρκοι δεν επιθυμούν κακή σχέση με κανέναν από τους φίλους τους και επισημαίνει ότι υπάρχουν και θέματα στα οποία μπορούν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάθε μέρα μια δραστηριότητα στο Αιγαίο. Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ θα ήταν ευχαριστημένη αν η Ελλάδα έπαιρνε τα F-35.

Η αλήθεια είναι ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι αδιάλλακτη η στάση της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό και τις αξιώσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αρα στο Κυπριακό να μην περιμένουμε κάποια σημαντική θετική εξέλιξη. Η άποψη που διατυπώνει η Αγκυρα, εδώ και 50 χρόνια, για να υπάρχει ηρεμία εκεί, απηχεί την πάγια πολιτική και διπλωματική θέση της για το Κυπριακό. Φαίνεται ότι όσο υπάρχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Μετά το τέλος της θητείας του και εφόσον υπάρξει άλλο πρόσωπο στην προεδρία της Τουρκίας, τότε ίσως αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για εμάς.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ωστόσο θα γίνει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή. Και αυτό γιατί σε μια κίνηση που αποκαλύπτει το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, «αναβλήθηκε» η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μια επίσκεψη που ενώ δεν είχε ποτέ ανακοινωθεί επισήμως, προγραμματιζόταν για τις 9 Μαΐου. Ηδη από τις προηγούμενες ημέρες με μια πρώτη διαρροή σε τουρκική ιστοσελίδα είχε προαναγγελθεί η ακύρωση της συνάντησης και είχε προβληθεί μάλιστα ως άλλοθι η έγκριση από τις ΗΠΑ της νέας μεγάλης βοήθειας 27 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ. Η πόρτα των ΗΠΑ στον Ερντογάν και την Τουρκία ίσως αποδειχθεί καθοριστική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οχι ότι θα αλλάξει κάτι σημαντικό στις σχέσεις αυτές, αλλά η Αγκυρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν θα έχει την ασπίδα προστασίας που της έδινε η Ουάσιγκτον και απέναντι στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι θα κοπεί ο τσαμπουκάς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που λογικά δεν θα θελήσει να ανοίξει και άλλο μέτωπο αντιπαράθεσης μετά από αυτό των ΗΠΑ. Δεν είναι καιρός για να δημιουργεί εχθρούς η Τουρκία και αυτό το ξέρει καλύτερα από όλους ο πρόεδρός της, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους...