Στις 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει από το Καστελόριζο στον ελληνικό λαό, με φόντο το γραφικό λιμανάκι του νησιού, πως η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ και κατ’ επέκταση της ευρωζώνης που συμφώνησε να μπει στον μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στον δρόμο προς την κάλπη της 4ης Οκτωβρίου 2009 ο Κώστας Καραμανλής τόνιζε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, όπως το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε με το αμίμητο «λεφτά υπάρχουν».

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Το οξύμωρο; Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, οι σαμπάνιες στο Μέγαρο Μαξίμου έρρεαν άφθονες, τα κουβανέζικα πούρα από το Κολωνάκι καταναλώνονταν ανά ντουζίνες και όλοι είχαν πιστέψει πως ο Καραμανλής έλεγε ψέματα και ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε δίκιο: «λεφτά υπήρχαν»... Στις 23 Απριλίου μάθαμε ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν λεφτά, αλλά πως η κυβέρνηση του Παπανδρέου, του Ραγκούση, της Τζάκρη κ.ά. είχαν δώσει την Ελλάδα αντιπαροχή...

Στις 5 Μαΐου 2010, η χώρα παραλύει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση από την ελληνική Βουλή του πρώτου μνημονίου. Η ημέρα εκείνη πάγωσε το πανελλήνιο. Σημαδεύεται για πάντα από τον εμπρησμό, με μολότοφ, του υποκαταστήματος της Marfin Bank, στην οδό Σταδίου 23. Στην πρωτεύουσα εξελισσόταν μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών. Ανάμεσα, όμως, στους διαδηλωτές υπήρχαν και ομάδες ατόμων που στόχος τους δεν ήταν η διαμαρτυρία ή η καταστροφή. Στόχος τους ήταν ο θάνατος...

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολλές εστίες φωτιάς, κατά μήκος της Σταδίου, της Φιλελλήνων, της Αμαλίας. Εκαναν επίσης λόγο για κουκουλοφόρους που πήγαν επιτούτου στο συγκεκριμένο κατάστημα της τράπεζας και το πυρπόλησαν. Παρόλο που φώναζαν οι υπάλληλοι να σταματήσουν. Ναι, οι παλικαράδες, άντρες και γυναίκες, γνωστοί-άγνωστοι που ξεκίνησαν βαριά οπλισμένοι για να δολοφονήσουν, έβγαλαν το μένος τους απέναντι σε αθώους υπαλλήλους.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι της τράπεζας, περίπου τριάντα, βγήκαν φοβισμένοι στα μπαλκόνια και καλούσαν σε βοήθεια την ώρα που τους έπνιγαν οι μαύροι καπνοί. Οι περισσότεροι κατάφεραν, βγήκαν και σώθηκαν, είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια πυροσβεστών. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και έγκυος 4 μηνών, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, βρήκαν φρικτό θάνατο από τους γνωστούς-αγνώστους, που παραμένουν άγνωστοι.