Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέο «μπαράζ» χτυπημάτων κατά θέσεων της Χαμάς, στα ανατολικά και τα δυτικά της Ράφα.

Το Πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλσυνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το «ναι» της Χαμάς για εκεχειρία.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς «απέχει» πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.

Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση. «Έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε» δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου. Νωρίτερα έτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ. «Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που αποσκοπεί να κάνει το Ισραήλ να φανεί ως η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία» δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

Ο Ερντογάν καλεί το Ισραήλ να δεχτεί την κατάπαυση πυρός όπως η Χαμάς - Επικοινώνησε με τον Χανίγε

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.

Ο Μαχμούντ Αμπάς καλεί τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευθεί σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ μετά την αποδοχή της από τη Χαμάς, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός είπε πως η Χαμάς συμφώνησε στην πιο πρόσφατη πρόταση που υπέβαλε το Ισραήλ στις 27 Απριλίου και πως δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές από τότε, προσθέτοντας πως οι μεσολαβητές από το Κατάρ μίλησαν στη Χαμάς σχετικά με αυτό χθες, Κυριακή, και σήμερα.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από αν το Ισραήλ θα δεχθεί ή θα απορρίψει την απάντηση της Χαμάς. Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ, δήλωσε η πηγή στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, δήλωσε νωρίτερα ο αξιωματούχος της Χαμάς Τάχερ Αλ Νόνο στο Reuters.

Η Ουάσινγκτον θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός με συμμάχους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν την απάντηση της Χαμάς σε μία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με συμμάχους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία παρότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς δήλωσε σήμερα πως αποδέχθηκε μια πρόταση μεσολαβητών από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Η Χαμάς λέει πως η πρόταση για εκεχειρία που αποδέχθηκε είναι μια συμφωνία σε τρία στάδια

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.