Ο Γιώργος Φλωρίδης είχε πει πριν από λίγες ημέρες ότι ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ θα μας ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια και, όπως φαίνεται, δεν πέφτει έξω. Όμως η κοινωνία δεν ταλαιπωρείται μόνο από τον ΠΚ που έφερε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, αλλά και από άλλα νομοθετήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την Εβδομάδα των Παθών δεν είχαμε μόνο τις ποινές-χάδι για τη φονική φωτιά στο Μάτι αλλά και την αποφυλάκιση του ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις αποκαλύπτοντας τα τεράστια παράθυρα που έχει ανοίξει η νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τους καταδικασθέντες σε υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει τους πολίτες. 

Η απόφαση για την αποφυλάκιση του ηγέτη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Παρά την αρνητική πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους αφού το δικαστικό συμβούλιο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του και είναι άνω των 65 ετών. Δεν δέχτηκε επίσης το επιχείρημα του εισαγγελέα ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει δείξει μεταμέλεια για τις πράξεις του. 

Ο εισαγγελέας Λαμίας θα ασκήσει έφεση για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά η ένταση ανέβηκε εξαιτίας της συριζαϊκής νομοθεσίας. Όπως εξήγησε ο συνήγορος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Αργύρης Συρίγος, η αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου κατέστη δυνατή χάρη στον νόμο Παρασκευόπουλου. «Οι τυπικές προϋποθέσεις ανάλογα με τον νόμο που εφαρμόζεται σε σχέση με το διαχρονικό δίκαιο, δίνουν τη δυνατότητα σε έναν καταδικασθέντα σε εγκληματική οργάνωση, ο οποίος έχει εκτίσει είτε το 1/3 –στην περίπτωση του κ. Μιχαλολιάκου εφαρμόζεται νομίζω αυτός ο νόμος, του κ. Παρασκευόπουλου– είτε τα 3/5 ή τα 4/5 της ποινής και κρίνεται για την καλή του διαγωγή, να απολυθεί, δηλαδή σταματάει να εκτίει την ποινή του στη φυλακή με κάποιους όρους. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος στην ΕΡΤ. 

Το παραλήρημα Κασσελάκη 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει λάσπη, επιχειρώντας με μια ανάρτηση που στερείτο κάθε λογικής και γνώσης των πεπραγμένων του δικού του κόμματος, να συνδέσει την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου με κάποιου τύπου κυβερνητική πρωτοβουλία κάνοντας λόγο για εναγκαλισμό της κυβέρνησης με την ακροδεξιά. Πήρε, ωστόσο, συντριπτική απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βάζει πιο ψηλά τον πήχη της χυδαιότητας και της αυτογελοιοποίησης, αλλά καταφέρνει να τον ξεπερνά. 

«Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι
- Τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, αφού στη Δημοκρατία μας υπάρχει διάκριση των εξουσιών.
- Αν στην επίμαχη περίπτωση μπορούσαν να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ -τις οποίες το κόμμα του δεν υπερψήφισε ούτε επί της αρχής ούτε κατ’ άρθρο- ο αποφυλακισθείς δεν θα μπορούσε να κάνει καν αίτηση.
- Όταν το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος ήταν κυβέρνηση, έψαχνε επί 4,5 χρόνια αίθουσα για να δικάσει την εν λόγω υπόθεση.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που δεν υπερψήφισε τις τροπολογίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η Δικαιοσύνη και απέκλεισε το μόρφωμα αυτό και τα παρακλάδια του από τις βουλευτικές εκλογές.
- Αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο "ξέχασαν" να καταθέσουν υπόμνημα κατά των μορφωμάτων αυτών, τόσο για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 όσο και για τις ευρωεκλογές του 2024» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Καταπέλτης η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 

Για την απόφαση του δικαστηρίου για τη φωτιά στο Μάτι έχουν ειπωθεί πολλά και έχει γίνει σαφές ότι αν δεν υπήρχε ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ οι καταδικασθέντες δεν θα έπεφταν στα μαλακά. 

Κάτι επιχείρησε να ψελλίσει η Κουμουνδούρου και ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Ποινικό Κώδικα του 1950, αλλά η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Το δικαστήριο επέβαλε τη βαρύτερη ποινή με βάση τον κώδικα του 2019» είπε η κ. Στενιώτη όταν ρωτήθηκε με βάση ποιον ΠΚ εκδόθηκε η απόφαση. «Οι ποινές είναι μεγάλες, είναι 111 έτη φυλάκισης, αλλά αυτά που θα εκτίσει ο καταδικασμένος είναι τα πέντε» πρόσθεσε.