Η ελπίδα λένε ότι πεθαίνει τελευταία, όμως στο ΠΑΣΟΚ κάθε ημέρα που περνά δείχνει να χάνεται όλο και περισσότερο. Ο λόγος; Η αδυναμία του Νίκου Ανδρουλάκη να πείσει ψηφοφόρους να επιλέξουν το κόμμα του ως μια εναλλακτική λύση εξουσίας. Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO καταγράφει αυτό το γεγονός.

Και εξηγούμαστε. Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε για τον Alpha και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται μεν δεύτερο κόμμα αλλά με ένα ποσοστό της τάξεως του 12,2%. Ακόμη και αν τεθεί θέμα αναγωγής, το ποσοστό αυτό μετά βίας θα μπορεί να ξεπεράσει το 15%.

Ζήτημα πρώτο. Το να είσαι δεύτερο κόμμα, αλλά με ένα τέτοιο ποσοστό, δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, αν υπολογίσει κανείς τη διαφορά με το πρώτο δηλαδή τη ΝΔ σε συνδυασμό με την αδυναμία να προσελκύσει ψηφοφόρους από το κέντρο –στο οποίο κυριαρχεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης– και από τον προς διάλυση ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Ζήτημα δεύτερο. Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO ήρθε απλά για να ενισχύσει την αίσθηση της… φτώχειας που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Διότι όταν η συσπείρωση του κόμματος έχει χτυπήσει ταβάνι φτάνοντας στο 85% περίπου –μεγαλύτερη από κάθε άλλο κόμμα– και βρίσκεσαι στο 12,2%, ενώ παράλληλα αδυνατείς να εισπράξεις από την πτώση των ποσοστών των άλλων κομμάτων, τότε οι λέξεις «δυναμική» και «εναλλακτική» δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ίσως και αυτή να είναι η αιτία που κάποιοι από τώρα αναζητούν… λύσεις. Και καλοβλέπουν τις συνεργασίες για παράδειγμα με τη Νέα Αριστερά των Χαρίτση, Αχτσιόγλου. Ή αναζητούν το πρόσωπο που θα λανσαριστεί ως… αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.