Δεν πιστεύω να υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι τα πρόστιμα έπεσαν χωρίς ο υπουργός Ανάπτυξης να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να συνεχίσουν την τακτική των προστίμων. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Θέλει μεγάλη προσπάθεια η μάχη με την ακρίβεια. Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε τεράστια πρόστιμα στις δύο πολυεθνικές και μάλλον θα συνεχίσει να βάζει πρόστιμα και αυτή την εβδομάδα και σε άλλες 5 πολυεθνικές που έχουν ξεφύγει με τις αυξήσεις στις τιμές και νομίζουν ότι η αγορά είναι τσιφλίκι τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πάνω από 100 προϊόντα και για περισσότερο από 5 μήνες βρέθηκαν να αισχροκερδούν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ανάπτυξης, οι δύο κολοσσοί που πιάστηκαν στα δίχτυα της ΔΙΜΕΑ. Απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, είδη προσωπικής φροντίδας είναι μερικά από αυτά.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ συμφωνούν με τα μεγάλα πρόστιμα που αγγίζουν συνολικά τα 2 εκατομμύρια ευρώ και εκφράζουν την αγανάκτησή τους τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. «Το όφελος το οποίο θα έχει ο καταναλωτής είναι να δει τις τιμές των προϊόντων που βρέθηκαν να παραβιάζουν το μικτό περιθώριο να μειώνονται», είχε πει ο υπουργός Ανάπτυξης και μένει αυτό να το δούμε να εφαρμόζεται την πράξη, δηλαδή με το να πέσουν οι τιμές σε κανονικά για την εποχή επίπεδα…

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες τι συμβαίνει, τους παραθέτω μερικά οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Unilever το 2021 είχε αυξημένο τζίρο κατά 6,35% και στα καθαρά κέρδη 72% (20,8 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το 2020. Αντίστοιχα, η P&G εμφάνισε βελτιωμένες πωλήσεις κατά 8,4% και 276 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021/2022, ενώ αύξησε τα καθαρά κέρδη της στα 18,51 εκατ. ευρώ από 5,85 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020/2021. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο άλλο σχόλιο επ’ αυτού. Αλλωστε οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

Για να καταλάβουμε πόσο είναι αυξήσεις για την οικονομία των νοικοκυριών, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων καταγράφεται και στην έρευνα της ΓΣΕΕ, με το 90% να δηλώνει ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών. «Πολύ» απαντά το 18%, «αρκετά» το 51% και «λίγο» το 21%.

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όλων είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί την κατάσταση στην αγορά με την ακρίβεια. Δεν πιστεύω να υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι τα πρόστιμα έπεσαν στις δύο πολυεθνικές χωρίς να έχει πάρει ο Κ. Σκρέκας τη σύμφωνη γνώμη του Κ. Μητσοτάκη.

Ηταν επιλογή του πρωθυπουργού να ζητήσει την επιβολή προστίμων και είναι κάτι το οποίο είχε επισημάνει στην τελευταία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Ν. Χατζηνικολάου.

Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Στη συνέχεια, λοιπόν, στο στόχαστρο της ΔΙΜΕΑ βρίσκονται ακόμα 5 πολυεθνικές εταιρείες, κάποιες από αυτές δραστηριοποιούνται μάλιστα και στο κλάδο των τροφίμων. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να συμμορφωθούν και να εγκαταλείψουν τη λογική της αισχροκέρδειας.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να συνεχίσουν την τακτική των προστίμων, εφόσον συνεχιστεί η κερδοσκοπία. Αλλος δρόμος για να συνετιστούν οι πολυεθνικές και οι εταιρείες τροφίμων και απορρυπαντικών δεν υπάρχει. Μόνο τα πρόστιμα φοβούνται όλοι αυτοί και μόνο με τα πρόστιμα θα καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν είναι «μπανανία», όπως είπε ο πρωθυπουργός, και ότι ο καθένας δεν κάνει του κεφαλιού του. Βάλτε τους πρόστιμα μέχρι να… σβήσει ο ήλιος. Μόνο αυτό φοβούνται οι πολυεθνικές των σούπερ μάρκετ. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους...